Μυτιλήνη: Ένας σκουφοπετροκλής στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους

Μυτιλήνη: Ένας σκουφοπετροκλής στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους

Ο πλούτος των πουλιών της Λέσβου οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη γεωγραφική της θέση, ουσιαστικά στο όριο της Ασίας. Δεδομένοιυ αυτού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, κατά τις καταγραφές ορνιθοπανίδας στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους εντοπίστηκε πριν λίγες μέρες, ένα πραγματικά απρόσμενο είδος.

Ονομάζεται Σκουφοπετροκλής (από το αγγλικό Hooded Wheatear) και αποτελεί εξαιρετική παρατήρηση για την ορνιθοπανίδα όχι μόνο της Λέσβου αλλά συνολικά της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για τη 2η μόλις καταγραφή του είδους στη χώρα μας.

Το λατινικό του όνομα είναι Oenanthe monacha που σημαίνει: Οινάνθη (όνομα πουλιού που έδωσε ο ίδιος ο Αριστοτέλης και σε ελεύθερη μετάφραση θα πει «πουλί των ανθισμένων αμπελιών», δηλαδή πουλί της Άνοιξης) η μοναχός! Είναι είδος επιδημητικό, δεν μεταναστεύει δηλαδή μένει μόνιμα στις περιοχές όπου εξαπλώνεται. Τα νεαρά άτομα συχνά εντοπίζονται εκτός περιοχής εξάπλωσης και η καταγραφή τής Λέσβου αφορά σε ένα νεαρό αρσενικό.

Φέτος την άνοιξη παρατηρείται μια εισροή του είδους, στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή καθώς έχουν καταγραφεί ήδη τρία άτομα στη νότια Τουρκία (από τα συνολικά έξι που έχουν ποτέ καταγραφεί στη χώρα), τρία στην Κύπρο και ένα στον Λίβανο (η πρώτη καταγραφή για τη χώρα).

«Η Λέσβος, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, Νίκος Ζούρος, είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο νησί καθώς αναπαράγονται εδώ τρία είδη της οικογενείας των Πετροκλήδων (στην κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μόνο ένα!), και όλα έρχονται την άνοιξη για να φωλιάσουν, ενώ ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική.

Πρόκειται για τα είδη:

– Σταχτοπετροκλής (Oenanthe oenanthe), εξαπλώνεται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη,

– Ασπροκωλίνα (Oenanthe hispanica), εξαπλώνεται μόνο στα παράλια της Μεσογείου Θάλασσας -με αυτό μοιάζει ο Σκουφοπετροκλής, και

– Αμμοπετροκλής (Oenanthe isabellina), εξαπλώνεται στην Κεντρική Ασία και στην Ελλάδα αναπαράγεται μόνο στη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ παρατηρείται στη νότιο Ελλάδα (Κρήτη, Αττική) μόνο καθώς διέρχεται νωρίτερα την άνοιξη».

Οι Πετροκλήδες (Οινάνθες) αναγνωρίζονται από το άσπρο στη βάση της ουράς τους (που έχει όμως μαύρη ταινία στο τελείωμά της) και θα το δούμε μόνο όταν τα πουλιά πετούν ή το αρσενικό κάνει επίδειξη!

Σχετική φόρμα-αναφορά απεστάλη στην Ελληνική Επιτροπή Σπάνιων Πουλιών, που αξιολογεί τέτοιες παρατηρήσεις.

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, παρουσιάζει τέσσερις ύμνους και εγκώμια από τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, σε νέα ενόργανη διασκευή του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη για ορχήστρα και παραδοσιακά όργανα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής συμπράττει με τους μουσικούς από το Polis Ensemble: Γιώργο Κοντογιάννη (κρητική λύρα), Νίκο Παραουλάκη (νέυ), Στέφανο Δορμπαράκη (κανονάκι) και Αλέξανδρο Καψοκαβάδη (πολίτικο λαούτο) και ερμηνεύει με ξεχωριστό τρόπο τις γνωστές και συγκινητικές μελωδίες των βυζαντινών ύμνων «Αλληλούια, Τον νυμφώνα σου βλέπω, Ω γλυκύ μου έαρ και Χριστός Ανέστη».

Οι ύμνοι που κινηματογραφήθηκαν στην Ιερά Μονή Πεντέλης και αποτελούν νέα επεισόδια της επιτυχημένης σειράς «Ενός λεπτού Μουσική», μεταδίδονται σε όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων της ΕΡΤ2, της ΕΡΤ3, της ΕΡΤ World, του Δεύτερου Προγράμματος, του Τρίτου Προγράμματος, της Φωνής της Ελλάδας και των ραδιοφώνων της ΕΡΤ3 (9.58fm & 102fm) έως την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου 2021.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εγχείρημα, καθώς τέσσερις καθαρά φωνητικές συνθέσεις θρησκευτικού χαρακτήρα προσαρμόζονται στις ανάγκες μιας ορχηστρικής μουσικής πρακτικής.

Η Ορχήστρα και οι σολίστες συνδυάζουν Ανατολή και Δύση, βυζαντινή μελοποιία και «κλασική» αρμονία, με απόλυτη προσήλωση στην τήρηση του μέτρου ανάμεσα στην θρησκευτική κατάνυξη και την ερμηνευτική ευαισθησία.


Συντάκτης: ianastasis_Team