«Ενός λεπτού Μουσική» στην τηλεόραση και στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής την Μ. Εβδομάδα

«Ενός λεπτού Μουσική» στην τηλεόραση και στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής την Μ. Εβδομάδα

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, παρουσιάζει τέσσερις ύμνους και εγκώμια από τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, σε νέα ενόργανη διασκευή του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη για ορχήστρα και παραδοσιακά όργανα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής συμπράττει με τους μουσικούς από το Polis Ensemble: Γιώργο Κοντογιάννη (κρητική λύρα), Νίκο Παραουλάκη (νέυ), Στέφανο Δορμπαράκη (κανονάκι) και Αλέξανδρο Καψοκαβάδη (πολίτικο λαούτο) και ερμηνεύει με ξεχωριστό τρόπο τις γνωστές και συγκινητικές μελωδίες των βυζαντινών ύμνων «Αλληλούια, Τον νυμφώνα σου βλέπω, Ω γλυκύ μου έαρ και Χριστός Ανέστη».

Οι ύμνοι που κινηματογραφήθηκαν στην Ιερά Μονή Πεντέλης και αποτελούν νέα επεισόδια της επιτυχημένης σειράς «Ενός λεπτού Μουσική», μεταδίδονται σε όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων της ΕΡΤ2, της ΕΡΤ3, της ΕΡΤ World, του Δεύτερου Προγράμματος, του Τρίτου Προγράμματος, της Φωνής της Ελλάδας και των ραδιοφώνων της ΕΡΤ3 (9.58fm & 102fm) έως την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου 2021.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εγχείρημα, καθώς τέσσερις καθαρά φωνητικές συνθέσεις θρησκευτικού χαρακτήρα προσαρμόζονται στις ανάγκες μιας ορχηστρικής μουσικής πρακτικής.

Η Ορχήστρα και οι σολίστες συνδυάζουν Ανατολή και Δύση, βυζαντινή μελοποιία και «κλασική» αρμονία, με απόλυτη προσήλωση στην τήρηση του μέτρου ανάμεσα στην θρησκευτική κατάνυξη και την ερμηνευτική ευαισθησία.


Συντάκτης: ianastasis_Team