Πρωτομαγιά με γλέντια, πικ νικ και εκδηλώσεις σε πάρκα

Πρωτομαγιά με γλέντια, πικ νικ και εκδηλώσεις σε πάρκα

Την τιμητική της έχει η Πρωτομαγιά σε πολλούς δήμους της Αττικής, η οποία θα πλημμυρίσει από λουλούδια και ανοιξιάτικα χρώματα. Εκθέσεις με κήπους, εκδηλώσεις, φεστιβάλ και συναυλίες, έρχονται να δώσουν το κίνητρο στους δημότες, ώστε να χαρούν τη μέρα και να φτιάξουν το πρωτομαγιάτικο στεφάνι τους. Ακόμη και ανθοκομικά εργαστήρια έχουν οργανωθεί, για παιδιά και μεγάλους.

Μάλιστα, επειδή φέτος η Πρωτομαγιά «κολλάει» στο σαββατοκύριακο, αρκετοί δήμοι της Αττικής το εκμεταλλεύονται αυτό για μια σειρά εκδηλώσεων μέσα στο τριήμερο.

Οι Ανθοκομικές Εκθέσεις

Φυσικά ο Μάιος είναι ο μήνας των Ανθοκομικών Εκθέσεων και η Πρωτομαγιά το επίκεντρό τους. Εδώ τη μεγάλη παράδοση κρατάει ο δήμος Κηφισιάς, ο οποίος οργανώνει για 69η χρονιά τη περίφημη Έκθεση στο Άλσος. Άνοιξε τις πόρτες της την περασμένη Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου, με χιλιάδες είδη φυτών και λουλουδιών σε 86 καλαίσθητα περίπτερα. Το θεματικό πάρκο διαθέτει φέτος και 8 ελληνικούς κήπους, οι οποίοι αντλούν την έμπνευσή τους από το ποικιλόμορφο ελληνικό μεσογειακό τοπίο.

Κάθε μέρα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και υπάρχουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, ενώ ειδικά για την Πρωτομαγιά είναι προγραμματισμένο το παραδοσιακό ράλι παλαιών αυτοκινήτων, αντίκες και λουλούδια δηλαδή, μια δραματοποίηση ποιήματος με τίτλο «Γειά σου, κύριε Μενεξέ» κι ένα ανοιξιάτικο θεατρικό δρώμενο από τους παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς Σταθμούς του δήμου.

Την 32η Ανθοκομική Έκθεση διοργανώνει στο πλακόστρωτο της παραλίας της Βάρκιζας, o δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης σε συνεργασία με τον Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Φυτωριούχων Αττικής. Ξεκίνησε την Παρασκευή και θα λειτουργεί καθημερινά έως και τις 14 Μαΐου. Σε αυτή τη «γιορτή» συμμετέχουν παραγωγοί λουλουδιών, φυτών και άλλων προϊόντων κήπου, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν στον πολύχρωμο και ευωδιαστό κόσμο των λουλουδιών. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι επί σειρά ετών συνδεδεμένη με την περιοχή της Βάρκιζας και πέρα από τη χαρά που προσφέρει, συμβάλει ενεργά στην ανάδειξη της ελληνικής παραγωγής λουλουδιών.

Μεγάλη έκθεση με τίτλο «Φυτά και Κήπος» φιλοξενεί και ο δήμος Περιστερίου στο Άλσος της πόλης, από τις 29 Απριλίου έως τις 14 Μαΐου. Συμμετέχουν παραγωγοί, επαγγελματίες και έμποροι ανθοκομικών από το Περιστέρι και τη δυτική Αθήνα, με μεγάλη ποικιλία φυτών, λουλουδιών και είδη κήπου. Όλα αυτά, πλαισιώνονται από παιδικές χαρές, ποδηλατοδρόμιο, υπαίθρια γυμναστήρια και πράσινες διαδρομές περιπάτου.

Τέλος, για δεύτερη χρονιά ο δήμος Νέας Σμύρνης οργανώνει στο Άλσος τη δική του Ανθοκομική Έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου.

Ημέρα μνήμης για την Καισαριανή

Ωστόσο, για τον δήμο Καισαριανής η Πρωτομαγιά έχει πάντα έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστής σημασίας χαρακτήρα, αφού είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους 200 εκτελεσθέντες από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, το 1944 στο Σκοπευτήριο της πόλης. Μόνο που φέτος οι εκδηλώσεις θα γίνουν το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Ο δήμος Καισαριανής σε συνεργασία με τον δήμο Χαϊδαρίου, στο στρατόπεδο του οποίου ήταν φυλακισμένοι οι εκτελεσθέντες, οργανώνουν ένα διήμερο εκδηλώσεων.

Αυτό περιλαμβάνει το Σάββατο (6/5) εκδήλωση τιμής στο Μπλοκ 15 (Στρατόπεδο Χαϊδαρίου), αγώνα ανώμαλου δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και την Κυριακή (7/5) μια συμβολική λαμπαδηδρομία, η οποία θα ακολουθήσει τη διαδρομή που έκαναν τα καμιόνια των Γερμανών εκείνη την Πρωτομαγιά, με αφετηρία το Μπλοκ 15 του Χαϊδαρίου και κατάληξη τον χώρο εκτέλεσης του Σκοπευτηρίου Καισαριανής (ώρα εκκίνησης από το Χαϊδάρι 9 π.μ.).

Την Κυριακή θα γίνει ακόμη μια συγκέντρωση στο Παλιό Δημαρχείο Καισαριανής και πικετοφορία προς το Σκοπευτήριο. Θα ακολουθήσει εκδήλωση τιμής στον χώρο του Μνημείου (11 π.μ.) και το βράδυ (8 μ.μ.) θα δοθεί η θεατρική παράσταση «ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ» από το θεατρικό Εργαστήρι Καλλιτεχνικού-Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Καισαριανής.

Πού να πάτε και τι να δείτε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

1. Στην Αθήνα και στην Ακαδημία Πλάτωνος μάς περιμένει το Athens Urban Picnic. Στην καρδιά της πόλης γιορτάζουμε την Άνοιξη με δράσεις, συναυλίες, μουσική από ραδιοφωνικούς παραγωγούς κι όλα αυτά σ’ ένα τρελό πάρτι που ξεκινάει από τις 11.00 το πρωί. Προμηθευτείτε κουβερτούλα και καλαθάκι με φαγητά για πικνίκ κι απολαύστε το.

Athens Urban Picnic 2023 - RED 96.3

2. Πρωτομαγιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η γιορτή θα ξεκινήσει από το πρωί στο πάρκο του Ιδρύματος με δραστηριότητες, μουσική, χορό, βιβλία. Ενώ στις 12.30 μ.μ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Bejeezus στο Ξέφωτο του Ιδρύματος.

screenshot-2023-04-27-125054

3. Στον πιο όμορφο κήπο στο κέντρο της Αθήνας, τον Εθνικό Κήπο, ο Δήμος Αθηναίων κι η Outset Greece διοργανώνουν τη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης Seeing The Invisible. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, τα έργα της έκθεσης είναι ορατά μόνο μέσω της δωρεάν εφαρμογής Seeing the Invisible, για κινητά και tablets. Οι επισκέπτες καλούνται, μέσω της εφαρμογής, να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Κήπου και να εντοπίσουν τα έργα τέχνης που βρίσκονται διάσπαρτα στο εσωτερικό του, με τη βοήθεια της προτεινόμενης διαδρομής που εμφανίζει ο χάρτης της εφαρμογής. Ντυθείτε άνετα, βάλτε αθλητικά και βγείτε για εξερεύνηση.

Seeing The Invisible – Outset

4. Εναλλακτικά σας προτείνουμε μια επίσκεψη στην Έκθεση του Μιχαήλ Καρίκη με τίτλο «Γιατί είμαστε μαζί» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η οποία θα ξεκινήσει στις 1 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 28 Μαΐου. Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης συνδυάζει βίντεο κι ήχο και στοχεύει στην ανάδειξη κοινωνικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών εντάσεων από το παρόν και την πρόσφατη ιστορία. O καλλιτέχνης ενορχηστρώνει και καταγράφει μουσικά συμβάντα που δίνουν χαραμάδες ελπίδας σε ένα μέλλον το οποίο προδιαγράφεται δυσοίωνο.

Μιχαήλ Καρίκης - Γιατί είμαστε μαζί: Έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης | CultureNow.gr

5. Κι αν δε θέλετε να πάτε πουθενά παρά μόνο να περπατήσετε στη φύση, έχουμε και σ’ αυτό προτάσεις. Ετοιμάστε τα καλούδια σας από το σπίτι και βγείτε για μια μονοήμερη να πλέξετε στεφάνι εντός της πόλης. Στο Ίλιον όπου βρίσκεται το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» εξοπλισμένο για πικ νικ, διαθέσιμο για ατελείωτη βόλτα, υπάρχουν 177 είδη πουλιών προς παρατήρηση. Θα σας προτείναμε να αράξετε κοντά στη λιμνούλα.

Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» - Βικιπαίδεια

6. Σας έχουμε όμως και βραδινή διασκέδαση. Σπεύσατε στη λίμνη του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας όπου στις 20.30 θα δώσει μια μεγάλη συναυλία ο Στέλιος Ρόκκος το βράδυ της Πρωτομαγιάς, μαζί με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και παραδοσιακό γλέντι με το συγκρότημα Ξέφραγο Αμπέλι. Η είσοδος είναι δωρεάν κι η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και της Περιφέρειας Αττικής.

screenshot-2023-04-27-130229

Θεσσαλονίκη

1. Στη συμπρωτεύουσα είναι λίγο διαφορετικά. Κι αυτό γιατί οι αποστάσεις είναι πιο ευέλικτες για τις γύρω από τη Θεσσαλονίκη περιοχές. Αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν είναι μια καλή ευκαιρία τη μέρα της Πρωτομαγιάς να περπατήσετε σε μια πιο άνετη πόλη, να πάρετε τα ποδήλατα της παραλιακής οδού και να τη διασχίσετε ή να περιδιαβείτε στα στενά της απολαμβάνοντας ένα τσιπουράκι.

Thessaloniki Tourism - Νέα Παραλία

2. Πρωτομαγιά σημαίνει ευκαιρία για μια επίσκεψη στην Άνω Πόλη καθώς στο Πάρκο Στεργίου Πολυδώρου θα έχουμε το Πικ Νικ της Άνω Πόλης. Με ελεύθερη είσοδο σε συνδιοργάνωση της Γ’ Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης και Τοίχου-Τοίχου, όλοι οι κάτοικοι αλλά κι οι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν απολαμβάνοντας Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος την Πρώτη μέρα του Μαγιού.

Το πικ νικ της Άνω Πόλης επιστρέφει τη Δευτέρα 2 Μαΐου με δωρεάν είσοδο

3. Η πόλη σας προσφέρει αυτές τις μέρες τη δυνατότητα να φτιάξετε τα μπαλκόνια και τους κήπους σας. Καθώς η Άνοιξη μας προϊδεάζει, σας έχουμε δυο από τις καλύτερες ανθοκομικές εκθέσεις, ανοιχτές για όλους την μέρα της Πρωτομαγιάς:

Στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και στο πρώην στρατόπεδο Μέγας Αλέξανδρος, σας περιμένει μέχρι αργά το βράδυ στις 22.00 η γιορτή των λουλουδιών. Επιλέξτε, μιλήστε με τους ειδικούς και σχεδιάστε υπέροχα τα μπαλκόνια σας.

Στην άλλη πλευρά της πόλης και στην πλαζ της Αρετσούς στην Καλαμαριά, η Ανθοκομική έκθεση κρατάει μέχρι τις 7 Μαΐου. Όχι μόνο θα επιλέξετε και θα προμηθευτείτε τα άνθη και τα φυτά σας, αλλά θα έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε σε δρώμενα χορού, πολιτισμού και πολλών εκπλήξεων.

Πρωτομαγιά γεμάτη λουλούδια στην Κηφισιά | LiFO

Οι επιλογές είναι πολλές, ο χρόνος άπλετος και δεν απαιτούν πολύωρες μετακινήσεις. Οπλιστείτε με διάθεση, ντυθείτε καλά και βγείτε να περπατήσετε, να διασκεδάσετε, να χαλαρώσετε. Από όλους εμάς, να έχετε ένα υπέροχο τριήμερο.

Πηγή: pillowfights & CNN


Συντάκτης: ianastasis_Team