Dimitris Economides: Η αρχιτεκτονική της γλυκιάς απόλαυσης

Dimitris Economides: Η αρχιτεκτονική της γλυκιάς απόλαυσης

Ο λεπτομερής, γεωμετρικός τρόπος με τον οποίο ο pastry chef Δημήτρης Οικονομίδης βλέπει τη Ζαχαροπλαστική, τον οδήγησε σε έναν κόσμο άρτιας γευστικής δημιουργίας που εκφράζεται ιδανικά κάτω από τον τίτλο του pastritect.

Στο Dimitris Economides στο Ψυχικό, έναν χώρο που τον διακρίνουν η αγάπη του δημιουργού για την αστική αισθητική κληρονομιά και τους μοντέρνους πειραματισμούς, ο Δημήτρης Οικονομίδης επανεφευρίσκει καθημερινά τον εαυτό του, μένοντας πάντα πιστός στις αρχές της αγνής πρώτης ύλης, της πρωτοτυπίας και της μεθοδικότητας.

Μοναδικά γλυκά «αρχιτεκτόνημα» στο ζαχαροπλαστείο Dimitris Economides

Οι σπουδές του στη Ζαχαροπλαστική και στις Καλές Τέχνες, σε συνδυασμό με την ενασχόλησή του με την τέχνη της γεύσης από μικρή ηλικία, τον έχουν εξοπλίσει με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που απαιτεί το στοίχημά του: να «πειράξει» το κλασικό με τέτοιον τρόπο ώστε να θυμίζει την καλύτερη εκδοχή του παρελθόντος, υιοθετώντας τα καλύτερα γνωρίσματα του παρόντος. Το ανήσυχο πνεύμα και η δημιουργική αμφισβήτηση είναι τα δύο εργαλεία με τα οποία ο Δημήτρης Οικονομίδης προσεγγίζει το μέλλον.

Μοναδικά γλυκά «αρχιτεκτόνημα» στο ζαχαροπλαστείο Dimitris Economides

Ζάχαρη από την Οκινάουα, φράουλες Gariguette από τη Βρετάνη, φουντούκια από το Πιεμόντε, βιολογικά λεμόνια από την Ελλάδα. Οι συνταγές του Δημήτρη Οικονομίδη αποτελούν ένα μωσαϊκό αναφορών που μεταβάλλεται συνέχεια, ανάλογα με την έμπνευσή του, αλλά και με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των αποδεκτών του έργου του. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν γίνεται με άξονα την ευκολία. Πίσω από κάθε «αρχιτεκτόνημα» υπάρχει ένα σκεπτικό που προϋποθέτει έρευνα και κόπο μέχρι να παραδοθεί στην ιδεατή του μορφή. Γι’ αυτό και τα γλυκά του pastritect δεν είναι γι’ αυτόν προϊόντα, αλλά κυρίως ιδέες, οι οποίες υλοποιούνται όπως αρμόζει στη φιλοσοφία του.

Ο pastritect Δημήτρης Οικονομίδης επί το έργω

Από τα λεπτεπίλεπτα κρουασάν, τις εμβληματικές σοκολάτες και τις εκλεκτές λευκές κρέμες του μέχρι τα μακαρόν και τα συναρπαστικά παγωτά του, ο Δημήτρης Οικονομίδης προσφέρει μία εντυπωσιακά ευρεία γκάμα «γλυκιάς γαστρονομίας» η οποία ανανεώνεται με συχνούς ρυθμούς. Στόχος είναι το παιχνίδι της γνωριμίας με τον κόσμο της Ζαχαροπλαστικής να εμπλουτίζεται ολοένα περισσότερο με νέες εμπειρίες και προκλήσεις, ώστε να αποφεύγονται η επανάληψη και η ρουτίνα. Άλλωστε, ένας λόγος που οι πιστοί επισκέπτες του καταστήματός του στο Ψυχικό τον εμπιστεύονται, είναι η ικανότητά του να ανακαλύπτει απρόβλεπτα υλικά και συνδυασμούς, και να τα μετουσιώνει σε συγκινήσεις.

Εκλεκτές σοκολάτες στο ζαχαροπλαστείο Dimitris Economides

Το όραμα του pastritect για τη Ζαχαροπλαστική είναι ολιστικό, περιλαμβάνοντας τόσο την πλευρά της γεύσης -στην οποία δεν σταματά να επενδύει- όσο και της παρουσίασης. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του καταστήματός του, μία ωδή στην παλιά Αθήνα και στον εκλεκτικισμό, αναδεικνύει την απόλαυση ως πολυδιάστατο σύνολο αισθητικών εμπειριών. Η δωρική εταιρική του ταυτότητα και οι κομψές συσκευασίες παραπέμπουν σε μία εκλεπτυσμένη άποψη μινιμαλισμού που συνοδεύει την κουλτούρα του γλυκού ως αναγκαία συνθήκη.

Μοναδικά γλυκά «αρχιτεκτόνημα» στο ζαχαροπλαστείο Dimitris Economides
Μοναδικά γλυκά «αρχιτεκτόνημα» στο ζαχαροπλαστείο Dimitris Economides
Το κομψό ζαχαροπλαστείο Dimitris Economides

Γλυκά που αφηγούνται ιστορίες, ένα κατάστημα ναός και εργαστήριο, κι ένας εργατικός δημιουργός που φέρνει στη Ζαχαροπλαστική το κύρος που της αξίζει. Ο Δημήτρης Οικονομίδης κοιτάει μπροστά και δεσμεύεται να κρατήσει το ενδιαφέρον μας ζωντανό.

DimitrisEconomides || Λεωφόρος Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, ΤΚ 15451 || Τ. 210 6755000


Συντάκτης: ianastasis_Team