5 κίνδυνοι που κρύβει το κρεβάτι σας για την υγεία σας

5 κίνδυνοι που κρύβει το κρεβάτι σας για την υγεία σας

Περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι, με κάθε αντικείμενο να παίζει σημαντικό ρόλο στην αναζωογονητική ξεκούραση. Όμως οι κίνδυνοι παραμονεύουν.

Οι εργένηδες αλλάζουν τα σεντόνια τους μία φορά κάθε τέσσερις μήνες, τα ζευγάρια κάθε μήνα κατά μέσο όρο, και μόνες γυναίκες κάθε δύο εβδομάδες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μελέτη. Αλλά αυτό το πρόγραμμα καθαρισμού (ή η έλλειψή του) εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σας.

Στο κρεβάτι τα σεντόνια, τα παπλώματα και τα μαξιλάρια αποτελούν γόνιμο έδαφος για ακάρεα σκόνης και βακτήρια, και επιπλέον, οι μολύνσεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω αυτών. Για δείτε, είναι το κρεβάτι σας πρόσφορο έδαφος για μικρόβια;

5 κίνδυνοι για την υγεία σας που προκαλεί το κρεβάτι σας

Εκτός από τη διατήρηση της σωστής υγιεινής με τον καθαρισμό του κρεβατιού σας, είναι σημαντικό να αντικαταστήσετε το πάπλωμα και τα μαξιλάρια σας, γιατί παίζουν καθοριστικό ρόλο στον ύπνο και τη γενική υγεία σας. Υπάρχουν 5 κίνδυνο για την υγεία εάν δεν αλλάζετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα σας και δεν καθαρίζετε σωστά.

  1. Αυξάνει τον κίνδυνο κρυολογήματος και αλλεργιών
  2. Εξαπλώνει τις λοιμώξεις
  3. Φιλοξενεί περισσότερα βακτήρια από όσα νομίζετε
  4. Προκαλεί πόνο στον αυχένα
  5. Μπορεί να δημιουργήσει δερματικά προβλήματα

1. Αυξάνει τον κίνδυνο κρυολογήματος και αλλεργιών

Με την πάροδο του χρόνου, τα κλινοσκεπάσματα και τα μαξιλάρια γίνονται τόπος αναπαραγωγής ακάρεων σκόνης. Εκατοντάδες μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα μόνο γραμμάριο σκόνης και ζουν για έως και 90 ημέρες, αναπαράγοντας συνεχώς.

Τα ακάρεα της σκόνης αγαπούν την υγρασία, γι’ αυτό φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά το κρεβάτι σας. Εάν είστε ευαίσθητοι στα ακάρεα της σκόνης ή έχετε αλλεργική ρινίτιδα, θα αντιμετωπίσετε δυσκολία στον ύπνο, θα ξυπνάτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ίσως να ροχαλίζετε.

2. Εξαπλώνει τις λοιμώξεις

Μια μελέτη του 2017 αποκάλυψε ότι οι λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω βρώμικων σεντονιών. Έτσι, όταν είστε άρρωστοι, είναι σημαντικό να πλένετε τα κλινοσκεπάσματα σας αμέσως, ειδικά αν μοιράζεστε το κρεβάτι, για να αποτρέψετε την εξάπλωση της μόλυνσης. Ποιοι ιοί και βακτήρια βρίσκονται στο κρεβάτι σας;

  • Ιοί της γρίπης: Μπορούν να επιβιώσουν για 8-12 ώρες σε υφάσματα.
  • Staphylococcus aureus: Μπορεί να επιβιώσει για μία εβδομάδα σε βαμβακερά σεντόνια.
  • Candida albicans: Μπορεί να επιβιώσει έως και ένα μήνα στα σεντόνια.

3. Φιλοξενεί περισσότερα βακτήρια από όσα νομίζετε

Δυστυχώς, το κρεβάτι σας μπορεί να μην είναι το παρθένο καταφύγιο που φαντάζεστε. Συχνά φιλοξενεί ιδρώτα, νεκρό δερματικά κύτταρα και ακάρεα σκόνης. Μελέτη του 2022 το επιβεβαίωσε. Η μαξιλαροθήκη συσσώρευε 39 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα μπολ για κατοικίδια, ενώ τα σεντόνια φιλοξενούσαν 5,4 φορές περισσότερα βακτήρια από μια θήκη οδοντόβουρτσας.

Ο ιδρώτας, η λιπαρότητα του δέρματος και το σάλιο ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων στα κλινοσκεπάσματα, προκαλώντας δυσάρεστες οσμές και πιθανές μολύνσεις. Το τακτικό πλύσιμο είναι το κλειδί για τη μείωση αυτού του κινδύνου.

4. Προκαλεί πόνο στον αυχένα

Το πάνω μέρος του μαξιλαριού και του στρώματος σας λειτουργούν ως το σύστημα στήριξης για το λαιμό και τη σπονδυλική σας στήλη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά μπορεί να χάσουν το αρχικό τους σχήμα, οδηγώντας σε ενόχληση και πόνο στον αυχένα, στους ώμους και στην πλάτη σας.

Η κακή υποστήριξη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, κάτι που με τη σειρά του προκαλεί μια σειρά από ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, άνοια και διαβήτη τύπου 2.

5. Μπορεί να δημιουργήσει δερματικά προβλήματα

Το κρεβάτι σας έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας για ώρες κάθε βράδυ. Καθώς κοιμάστε, το σώμα σας απελευθερώνει σμήγμα και λιπαρότητα, αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ιδρώνει.

Αυτές οι ουσίες συσσωρεύονται στα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας φράσοντας τους πόρους, προκαλώντας εξάρσεις ακμής και ερεθισμό του δέρματος. Η τακτική αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων μειώνει την πιθανότητα αυτών των προβλημάτων, συμβάλλοντας στη διατήρηση πιο καθαρού και υγιούς δέρματος.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε και να αντικαθιστάτε τα κλινοσκεπάσματα;

  • Τα παπλώματα, τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες θα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον κάθε βδομάδα, σε υψηλές θερμοκρασία, για αποτελεσματική απομάκρυνση των μικροβίων. Εάν έχετε αλλεργίες, λοιμώξεις, κοιμάστε χωρίς ρούχα ή παραλείπετε το ντους, πλένετε τα πιο συχνά.
  • Τα μαξιλάρια σας, συνιστάται μια φορά κάθε τρεις μήνες να κάνετε ένα ζεστό πλύσιμο για να σκοτώσετε τα βακτήρια. Εάν μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε να το κάνετε αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτες έχουν δείξει ότι το 1/3 του βάρους του μαξιλαριού σας μπορεί να οφείλεται σε νεκρό δέρμα, ακάρεα σκόνης και ζωύφια, τα οποία θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τακτικό πλύσιμο.
  • Το πάπλωμά σας θα πρέπει να πλένεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο λόγω των νεκρών κυττάρων του δέρματος και των βακτηρίων που μπορούν να συσσωρευτούν σε αυτό.
  • Χρησιμοποιείτε προστατευτικό στρώματος και πλύνετε το κάθε δύο μήνες ακολουθώντας τις οδηγίες.
  • Καθαρίζετε την επιφάνεια του στρώματος με ηλεκτρική σκούπα και χρησιμοποιείτε καθαριστικό για υφάσματα, εάν είναι απαραίτητο.
  • Για να εξαλείψετε τις οσμές, πασπαλίστε μαγειρική σόδα και σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα μετά από 24 ώρες.
  • Εάν είστε άρρωστοι αλλάζετε σεντόνια κάθε μέρα.
  • Εάν κοιμάται το κατοικίδιο σας στο κρεβάτι σας πλένετε τα σεντόνια κάθε 3 μέρες.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr/


Συντάκτης: ianastasis_Team