Ιατρικά λάθη: Οι ειδικότητες που δέχονται τις περισσότερες καταγγελίες

Ιατρικά λάθη: Οι ειδικότητες που δέχονται τις περισσότερες καταγγελίες

Ημερίδα με θέμα την ιατρική ευθύνη «Από τη Νομική Θεωρία στην Ιατρική Πρακτική» διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με τη συμμετοχή γιατρών, δικαστών και δικηγόρων, κατά την οποία αναλύθηκαν τα ιατρικά λάθη στον τομέα της Υγείας

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας το θέμα της Ιατρικής Ευθύνης και των μηνύσεων και αγωγών που δέχονται οι γιατροί με την κατηγορία της ιατρικής αμέλειας, γνωστού και ως ιατρικού λάθους.

Πρόκειται για ένα θέμα που πιέζει και απασχολεί σημαντικά τους γιατρούς, όπως αποδείχθηκε από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα με θέμα την ιατρική ευθύνη: «Από τη Νομική Θεωρία στην Ιατρική Πρακτική», που διοργάνωσε την Τετάρτη (15/3) στην Αθήνα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο ΠΙΣ ανταποκρίθηκε στην ανάγκη της ιατρικής κοινότητας να βρεθεί μία λύση ώστε το ιατρικό προσωπικό, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, να μην βρίσκεται στις αίθουσες των δικαστηρίων με αβάσιμες κατηγορίες.

Ενδεικτική της πίεσης που υφίστανται οι γιατροί είναι και η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε 10.170 γιατρούς και παρουσιάσθηκε στην Ημερίδα, η οποία έδειξε ότι ο ιατρικός κόσμος βιώνει δύσκολες καταστάσεις και νοιώθει απροστάτευτος απέναντι σε αντίστοιχα φαινόμενα, καθώς:

 • Το 60% δήλωσε ότι είχε ενοχληθεί από τις «γνώσεις» των ασθενών μέσω διαδικτύου.
 • Το 54% είχε χαμηλό ηθικό
 • Το 49% υπέφερε από σύνδρομο κόπωσης
 • Το 49% δεν ήθελε τα παιδιά του να γίνουν γιατροί και
 • Το 48% ήθελε να βγει άμεσα στη σύνταξη

«Να μπει φρένο στην άσκηση αμυντικής ιατρικής» – Ποιες ειδικότητες είναι περισσότερο «ευάλωτες»
Άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και παρουσιάσθηκε στην Ημερίδα έδειξε ότι το 77% των ιατρών πιστεύει ότι η ουσιαστική μεταρρύθμιση σε θέματα ιατρικής ευθύνης, θα θέσει φραγμό στην άσκηση της αμυντικής ιατρικής.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προστατεύουν τον γιατρό, μειώνουν αισθητά την παραγγελία ακτινογραφιών και άλλων εξετάσεων.

Πάντως οι 5 πρώτες ειδικότητες ιατρικής με τις περισσότερες καταγγελίες για ιατρικά σφάλματα, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε η Ιατροδικαστής κ. Άννα Ράζου, είναι:

 • Γυναικολογία
 • Γενική Χειρουργική
 • Αναισθησιολογία
 • Επείγουσα Ιατρική
 • Ακτινολογία

Η ίδια ανέφερε ότι έρευνα για την συμπεριφορά των ιατρών υπό πίεση ιατρικής αμέλειας, έδειξε:

 • Για να μειώσουν το κίνδυνο, 9 στους 10 δίνουν περισσότερη προσοχή στα φάρμακα και στις διαγνωστικές μεθόδους, ασκώντας αμυντική ιατρική.
 • Οι γιατροί που ασκούν αμυντική ιατρική προχωρούν σε εκούσια κατάχρηση των ιατρικών υπηρεσιών και συμβάλουν στην αύξηση της ιατρικής δαπάνης.

Θάνος Πλεύρης: Ρύθμιση που περιορίζει την αστική ευθύνη των γιατρών για περιστατικά COVID

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα και μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βασίλης Οικονόμου, ο βουλευτής της ΝΔ και Πνευμονολόγος κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Παθολόγος κ. Σάκης Παπαδόπουλος.

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης που προώθησε εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Όπως είπε, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του ΠΙΣ, ψηφίστηκε ρύθμιση με την οποία περιορίζεται η αστική ευθύνη των γιατρών για περιστατικά COVID λόγω της επείγουσας ιατρικής ανάγκης. Σημείωσε μάλιστα ότι το συνολικό θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να συζητηθεί από την αρχή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους τόνισαν την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την ιατρική ευθύνη που οδηγεί στα δικαστήρια δεκάδες γιατρούς κάθε χρόνο, ενίοτε και χωρίς να υφίστανται πραγματικά δεδομένα.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Οι ιατροί είναι υπεύθυνοι για σφάλματα και αμέλειες, αλλά δεν θα πρέπει να διώκονται για επιπλοκές και παρενέργειες ώστε να μην συνεχίσουμε στη ζωή μας να ασκούμε αμυντική ιατρική και να λογοδοτούμε σε αμυντική Δικαιοσύνη. Από την ημερίδα προέκυψε ότι η προδικασία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το εξειδικευμένο αντικείμενο της ιατρικής».

Τα θέματα που αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ήταν μεταξύ άλλων:

 • Η Ιατρική ευθύνη από ποινικής πλευράς
 • Η αποζημίωση σε περίπτωση ιατρικής ευθύνης
 • Τι αντιλαμβάνεται ο μάχιμος γιατρός ως αμέλεια και σφάλμα
 • Πειθαρχικές ευθύνες σε περιπτώσεις ιατρικών σφαλμάτων κ.α.

Τι λένε οι νομικοί

Στην ημερίδα συμμετείχε μεγάλος αριθμός ιατρών από όλη τη χώρα, στελέχη του Δικαστικού Σώματος, εκπρόσωποι διαφόρων Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν την ανάγκη για συνεχείς μεταρρυθμίσεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Δικαστές και νομικοί επισήμαναν την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού των πραγματογνωμόνων σε δίκες που αφορούν ιατρικά σφάλματα, με τη δημιουργία Προδικαστικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα λειτουργήσει ανασχετικά σε αβάσιμες δικαστικές προσφυγές.

Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών, ώστε οι γιατροί να μην εξουθενώνονται εργασιακά και καθίστανται ευάλωτοι σε ιατρικά σφάλματα και η ανάγκη δημιουργίας ιατρικών πρωτοκόλλων σε όλες τις ειδικότητες, ώστε να αποτελούν οδηγό στην ιατρική πρακτική και μέτρο αποτίμησης σε περιπτώσεις ιατρικών σφαλμάτων.

Πηγή: iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη


Συντάκτης: ianastasis_Team