Τρία χρόνια μετά την πανδημία: Πώς εξελίχθηκε η ελληνική κοινωνία

Τρία χρόνια μετά την πανδημία: Πώς εξελίχθηκε η ελληνική κοινωνία

Την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 έληξε και επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η πανδημία Covid-19, περισσότερο από τρία χρόνια μετά την έναρξή της. Η αδιαμφισβήτητη επίδρασή της στον άνθρωπο, την κοινωνία και κάθε έκφανση της ζωής είναι εμφανής. Η νοοτροπία των ανθρώπων άλλαξε, ο φόβος επικράτησε επί μακρόν και η ανάκαμψη από εκείνη τη ζοφερή παύση του Μαρτίου του 2020 ήταν αργή και επίπονη.

Περισσότερο από τρία χρόνια μετά από εκείνο το σοκ – σε πολλαπλά επίπεδα – η ελληνική κοινωνία χαράσσει και πάλι τον δρόμο της. Ο κορωνοϊός παραμένει στη ζωή μας, υπό εντελώς διαφορετική μορφή, πλέον. Κοιτάζοντας προς τα πίσω, είναι τώρα η ώρα να γίνει ένας πρώτος απολογισμός της εξέλιξης που επήλθε μέσα σε αυτή την τριετία, όπου ο χρόνος συμπυκνώθηκε και το πρίσμα θέασης των μικρότερων και μεγαλύτερων στιγμών της ζωής παραμορφώθηκε σημαντικά.

Ακόμα και σήμερα, που ο καθολικός φόβος, δισταγμός και επιφύλαξη των πρώτων ημερών έχει καταλαγιάσει ως συναίσθημα, δύσκολα μπορεί να διατυπωθεί η φράση πως «ο κορωνοϊός είχε και θετικό αντίκτυπο». Φυσικά, ο ίδιος ο κορωνοϊός και η νόσος Covid-19, δεν είχαν κανένα θετικό αντίκτυπο. Όσα μας υποχρέωσαν να αλλάξουμε, όμως, πιθανώς και να είχαν. Πολλοί είναι εκείνοι άλλωστε, που χαρακτηρίζουν την πανδημία ως επιταχυντή εξελίξεων, ως καταλύτη δράσεων που δρομολογήθηκαν ταχύτερα ή και τάχιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, με θετικά αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο.

Διαβάστε περισσότερα στο CNN GREECE


Συντάκτης: ianastasis_Team