Αναπηρικά επιδόματα: Οι κερδισμένοι των αυξήσεων 8% – Αναλυτικά τα ποσά

Αναπηρικά επιδόματα: Οι κερδισμένοι των αυξήσεων 8% – Αναλυτικά τα ποσά

Συνολικά 13 αναπηρικά επιδομάτα του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ ενισχύονται κατά 8% από την αύξηση που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για μία ενίσχυση από την οποία θα ωφεληθούν περίπου 188.000 πολίτες, σε συνέχεια της αύξησης των συντάξεων αναπηρίας και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου.

Αυτό σημαίνει πως οι δικαιούχοι θα δουν τη διαφορά στα ποσά με τις προγραμματισμένες πληρωμές της 31ης Μαΐου για τον ΟΠΕΚΑ και τον ΕΦΚΑ.

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Σημειώνεται πως ο ΟΠΕΚΑ διαχειρίζεται συνολικά δέκα παροχές και προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία, αυτά είναι τα εξής:

1. Το επίδομα κίνησης για άτομα με αναπηρία αυξάνεται στα 178,2 ευρώ.Δείτε περισσότερα για το επίδομα με ένα κλικ εδώ.

2. Το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία προβλέπει αυξημένο επίδομα στα 338 ευρώ.Δειτε περισσότερα για το πρόγραμμα με ένα κλικ εδώ.

3. Το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση προβλέπει αυξημένο επίδομα στα 569,16 ευρώ.Δειτε περισσότερα για το πρόγραμμα με ένα κλικ εδώ.

4. Το πρόγραμμα-οικονομικής-ενίσχυσης-παραπληγικών-τετραπληγικών-και-ακρωτηριασμένων-ανασφάλιστων-και-ασφαλισμένων-του-Δημοσίου προβλέπει αυξημένο επίδομα στα 832,68 ευρώ.Δειτε περισσότερα για το πρόγραμμα με ένα κλικ εδώ.

5. Το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων προβλέπει αυξημένο επίδομα στα 390,96 ευρώ.Δειτε περισσότερα για το πρόγραμμα με ένα κλικ εδώ.

6. Το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης προβλέπει αυξημένο επίδομα από 390,96 έως 752,76 ευρώ.Δειτε περισσότερα για το πρόγραμμα με ένα κλικ εδώ.

7. Το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση προβλέπει αυξημένο επίδομα στα 752,76 ευρώ.Δειτε περισσότερα για το πρόγραμμα με ένα κλικ εδώ.

8. Το διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, μεταξύ άλλων αυξάνεται στα 390,96 ευρώ.Δειτε περισσότερα για το πρόγραμμα με ένα κλικ εδώ.

9. Η αυξημένη ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία ή συγγενή αιμορραγική διάθεση, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) υπολογίζεται από 390,96 ευρώ έως 752,76 ευρώ.Δειτε περισσότερα για το πρόγραμμα με ένα κλικ εδώ.

10. Η αυξημένη οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους υπολογίζεται από 390,96 έως 752,76 ευρώ.Δειτε περισσότερα για το πρόγραμμα με ένα κλικ εδώ.

Τα επιδόματα του ΕΦΚΑ

Επιπλέον, ο ΕΦΚΑ διαχειρίζεται επιπλέον τρια επιδόματα που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία. Αυτά είναι τα εξής:

1. Επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του π. ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, εφόσον έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας 100%, της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 334/1988 (Α΄154).

  • Το επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του π. ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, εφόσον έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας 100% ισούται με το ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος, το οποίο υπολογίζεται με βάση το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη την 31.12.2011, και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται από την αύξηση συντάξεων.

2. Επίδομα νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του δημοσίου, του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210).

  • Το ποσό υπολογίζεται ανάλογα με τον από το πάθημα βαθμό μείωσης της ικανότητας για εργασία, το οποίο υπολογίζεται στο μηνιαίο βασικό μισθό του λοχαγού, όπως αυτός ορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.

3. Εξωιδρυματικό επίδομα του e-Ε.Φ.Κ.Α. του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α΄68).

  • Το ποσό του επιδόματος ισούται με το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη της 31/12/2011 (33,57 ευρώ).
  • Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση του μονού ακρωτηριασμού, ισούται με το 10πλάσιο του ως άνω ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Από 1/1/2013 χορηγείται στους δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος ένα ολόκληρο ποσό επιδόματος ως δώρο Χριστουγέννων και μισό ποσό ως δώρο Πάσχα και Επίδομα Άδειας. Τα ποσά αυτά επιμερίζονται σε δώδεκα μήνες και ενσωματώνονται στο μηνιαίο καταβαλλόμενο ποσό. Έτσι, το μηνιαίο ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος ανέρχεται σε 783,30 ευρώ ή σε 391,65 ευρώ στην περίπτωση του μονού ακρωτηριασμού.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις της τροπολογίας

  • Θεσμοθετείται και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα η άδεια, που ήδη ισχύει για τον δημόσιο τομέα, για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου (μία ημέρα με αποδοχές ετησίως).

Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα με τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων ενώ εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

  • Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία δομών και υπηρεσιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, με τη συνέχιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτές από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Λειτουργίας του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας, το Παρατηρητήριο για την ισότητα των φύλων της ΓΓΔΟΠΙΦ.

Προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ

Σε εφαρμογή τέθηκε το πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού» για άτομα με αναπηρία.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό δίνεται η δυνατότητα σε αναπήρους, κατά βάση νέους, να ενταχθούν στην οικονομική ζωή, μέσω ενός εκπαιδευμένου προσωπικού βοηθού και όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, η πρωτοβουλία θα αρχίσει από την Αθήνα και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα είχαν υπογραφεί 50 συμβόλαια μεταξύ ΑμεΑ και βοηθών και από 10 Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος στην υπόλοιποι Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία», υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Δείτε με ένα κλικ εδώ πληροφορίες για τους ωφελούμενους και με ένα κλικ εδώ πληροφορίες για τους Προσωπικούς Βοηθούς.


Συντάκτης: ianastasis_Team