Αφράτη βασιλόπιτα τσουρέκι -panettone- με αποξηραμένα φρούτα από τον Κυριάκο Μελά

O ianastasis συνάντησε τον executive chef, Κυριάκο Μελά και ιδρυτή της πρώτης σχολής μαγειρικής για παιδιά “Kids Cooking Club” και του… έκλεψε την καλύτερη συνταγή για βασιλόπιτα.
Μόνο για εσάς!

Υλικά:
Α μείγμα:
60 γρ. μαγιά νωπή
70γρ. νερό
125γρ.αλεύρι

Β μείγμα:
100γρ. μαργαρίνη
200γρ. ζάχαρη
50γρ. γάλα
50γρ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
2 αυγά
2 βανιλίνες
1 πρέζα αλάτι
1/3 κουτ. του γλυκού μαστίχα σκόνη

Γ μείγμα:
500γρ. αλεύρι (για τσουρέκι υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη)

Δ μείγμα:
60γρ. ηλιέλαιο

Ε μείγμα:
140γρ. φρούτα αποξηραμένα ψιλοκομμένα (φρούτα κόντιτα)

Διαδικασία:
Αρχικά φτιάχνουμε ένα προζύμι, αναμειγνύοντας το αλεύρι, την μαγιά και το νερό του πρώτου μείγματος και αφήνουμε να φουσκώσει (μείγμα α).

Στο μεταξύ τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά του δεύτερου μείγματος και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό (μείγμα β).

Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το δεύτερο χλιαρό μείγμα στο πρώτο μείγμα (προζύμι) και ανακατεύουμε στο μίξερ (με το εξάρτημα για ζύμη που μοιάζει σαν γάντζος). Προσθέτουμε και τα υλικά του τρίτου μείγματος και αφήνουμε να ζυμωθεί ρίχνοντας λίγο λίγο και το λάδι (μείγμα δ) και στη συνέχεια το (μείγμα ε).

Τέλος, αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος μέσα σε ένα σκεύος σκεπασμένο με μια πετσέτα. Όταν έχει φουσκώσει το ξαναζυμώνουμε με τα χέρια. Αν τυχόν κολλάει η ζύμη λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας. Η ζύμη μας πλέον είναι έτοιμη έτσι λοιπόν την τοποθετούμε σε ένα ταψί που εχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα και περιμένουμε να διπλασιαστεί και να φουσκώσει ξανά. Τέλος, αλείφουμε με ασπράδι αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. (για το 1 κιλό )

Tip:

10 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε λίγα αποξηραμένα φρούτα στην επιφάνεια και ζάχαρη ανακατεμένη με λίγο νερό ώστε να ζαχαρώσει.

Cook eat love

Καλή χρονιά!!!

Ευχαριστούμε πολύ τον executive chef, Κυριάκο Μελά περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο στο: www.kidscookingclub.gr


Συντάκτης: ianastasis_Team