4 υλικά για να φροντίσετε τη συναισθηματική σας υγεία

4 υλικά για να φροντίσετε τη συναισθηματική σας υγεία

Υπάρχουν υλικά που βοηθούν τη συναισθηματική σας υγεία που δεν πρέπει να λείπουν από το σπίτι. Μερικές φορές, χωρίς να το επιδιώκουμε, ο σχεδιασμός, τα έπιπλα, τα σχήματα και το φως επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Επομένως, είναι καλύτερο η διακόσμηση ενός σπιτιού να υπερβαίνει την αισθητική και τη λειτουργικότητα, ώστε να προσφέρει μια αίσθηση ευεξίας. Και κάπως έτσι, η εσωτερική διακόσμηση συνδέεται στενά με τη συναισθηματική υγεία και την ευτυχία. Πώς είναι όμως αυτό δυνατό; Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε.

Τι είναι η συναισθηματική υγεία;

Η Κοινότητα της Μαδρίτης ορίζει την ευημερία ή τη συναισθηματική υγεία ως μια ήρεμη ψυχική κατάσταση που επιτρέπει σε κάποιον να αντιμετωπίζει τις καθημερινές του πιέσεις. Το να αισθάνεται κανείς καλά είναι απαραίτητο για να απολαμβάνει θετική συναισθηματική υγεία.

Ο θεσμός επισημαίνει ότι η ευημερία δεν είναι μόνο η απουσία ασθενειών. Αντίθετα, συνδέεται με μια ικανοποιητική ζωή. Και είτε το πιστεύετε είτε όχι, το περιβάλλον μας έχει μεγάλη σχέση με αυτή την ικανοποίηση.

Η σχέση μεταξύ εσωτερικού σχεδιασμού και υλικών για τη συναισθηματική σας υγεία

Τα έπιπλα και τα αντικείμενα που είναι κατανεμημένα στο σπίτι σας, στο γραφείο σας ή σε οποιοδήποτε μέρος όπου ζείτε, όλα επηρεάζουν με κάποιο τρόπο τη συμπεριφορά σας. Μέσω της εσωτερικής διακόσμησης, μπορείτε να παρέμβετε και να προσαρμόσετε τους χώρους σας με υλικά που φροντίζουν τη συναισθηματική σας υγεία. Το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνών της Λατινικής Αμερικής τονίζει ότι αυτός ο καλλιτεχνικός κλάδος συμβάλλει στην αίσθηση ποικίλων συναισθημάτων, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα ο κύριος στόχος της διακόσμησης.

Μία από τις τάσεις που συνδέονται με αυτόν τον στόχο είναι τα φυσικά στοιχεία, τα οποία προωθούν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, μειώνουν τα επίπεδα άγχους, αυξάνουν τη συγκέντρωση και βελτιώνουν τη διάθεση γενικότερα.

A wicker chair for decoration

Ενσωματώστε υλικά στο σπίτι για να φροντίσετε τη συναισθηματική σας υγεία

Η συναισθηματική υγεία δίνει χώρο για την προσαρμογή του περιβάλλοντος προς όφελος των προσωπικών σχέσεων, της καθημερινής ανάπτυξης και των συναισθημάτων. Ενσωματώνοντας ορισμένα κομμάτια στο σπίτι σας, μπορείτε να προάγετε την ηρεμία, να ξεκουράζεστε ποιοτικά και να δημιουργείτε μια αρμονική ατμόσφαιρα.

Βεβαιωθείτε ότι τα έπιπλα, οι λάμπες, οι γλάστρες και άλλα αντικείμενα είναι κατασκευασμένα από υλικά που είναι ευεργετικά για την υγεία σας. Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά σε τέσσερα στοιχεία που δεν πρέπει να λείπουν από το σπίτι σας.

1. Ξύλο

Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα υλικά στα σπίτια. Το ξύλο είναι οργανικό και φυσικό και λόγω των θερμικών του ιδιοτήτων, συνδέεται με τη ζεστασιά. Πιστεύεται ότι μας βοηθά να χαλαρώσουμε σε περιπτώσεις αϋπνίας και άγχους.

Σύμφωνα με την Ένωση Επιχειρηματιών Ξύλου της Ναβάρα, η επαφή με αυτή την ίνα μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Δημιουργεί, επίσης, ένα αίσθημα άνεσης λόγω της στενής σύνδεσής του με τη φύση.

Στο πλαίσιο αυτό, μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και του FPInnovations κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ξύλο μειώνει τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει μείωση των επιπέδων άγχους. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι το υλικό αυτό δημιουργεί ένα πιο υγιές περιβάλλον. Αγοράστε έπιπλα από ξύλο όπως:

  • Καρέκλες
  • Τραπέζια
  • Ράφια
  • Πίνακες ζωγραφικής
  • Ντουλάπια
  • Ράφια για παλτά
  • Κλειδοθήκες

2. Γιούτα

Η γιούτα ή “χρυσή ίνα” λειτουργεί ως μονωτικό υλικό και ηρεμεί τα συναισθήματά σας. Στο σπίτι, μπορείτε να την ενσωματώσετε στη διακόσμησή σας μέσω χαλιών, μοκετών, καλυμμάτων καρεκλών και κουρτινών.

Πολλές φορές, το υλικό αυτό αναμιγνύεται με άλλες συνθετικές ή φυσικές ίνες για μεγαλύτερη λειτουργικότητα, όπως αναφέρεται σε κείμενο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

3. Μπαμπού

Μπαμπού καθαρίζει τον αέρα και βελτιώνει την οξυγόνωση, γεγονός που προάγει τη χαλάρωση και την ανακούφιση από το άγχος. Το ίδιο το φυτό και άλλα αντικείμενα των οποίων η πρώτη ύλη είναι αυτό το στοιχείο προσφέρουν μια οργανική πινελιά στο σπίτι σας.

Τα μπαμπού αναχαιτίζουν το θόρυβο, το κρύο και τη θερμότητα, συγκεντρώνοντάς τα στους αεροθαλάμους που σχηματίζονται στους κορμούς τους. Η δράση αυτή επηρεάζει μια κατάσταση ηρεμίας που είναι ευεργετική για τη συναισθηματική υγεία.

4. Λυγαριά

Οι φυτικές ίνες της λυγαριάς είναι επίσης ευεργετικές για την ευεξία των συναισθημάτων. Αντιπροσωπεύουν κομψά και άνετα στοιχεία που προσφέρουν μια ιδιαίτερη ζεστασιά. Κάθε φορά που συμπεριλαμβάνετε αυτού του είδους τα στοιχεία στο περιβάλλον σας, διατηρείτε κατά κάποιο τρόπο την επαφή με τη φύση και αυτό είναι πολύ ευεργετικό.

Πηγή: meygeia.gr


Συντάκτης: ianastasis_Team