Τι είναι οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων που βλέπετε στη γειτονιά σας

Τι είναι οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων που βλέπετε στη γειτονιά σας

Στους κόκκινους κάδους οι πολίτες μπορούν να αφήνουν μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης που δεν χρειάζονται πλέον, όπως καθαρά ρούχα, ζευγαρωμένα παπούτσια, λευκά είδη (μαξιλάρια, σεντόνια κλπ) καθώς και αξεσουάρ (ζώνες, τσάντες κλπ).

Τα ρούχα που συγκεντρώνονται και βρίσκονται σε καλή κατάσταση προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες και τις κοινωνικές δομές.

Ρουχισμός διατίθεται επίσης για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι φυσικές καταστροφές. Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων.

Πώς αξιοποιούνται τα ενδύματα και υποδήματα;

  • Μετά από διαλογή, μέρος των ενδυμάτων και υποδημάτων προσφέρονται δωρεάν σε άπορα άτομα στην Ελλάδα, σε κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ή σε φιλανθρωπικούς φορείς.
  • Επιπλέον, ενδύματα και υποδήματα διατίθεται για αποστολή σε χώρες, όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη, όπως φυσική καταστροφή, πόλεμος κ.ο.κ.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση. Τα ακατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση ενδύματα και υποδήματα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.

Συντάκτης: ianastasis_Team