Πώς να εξηγήσετε τι είναι η φιλανθρωπία στα παιδιά

Πώς να εξηγήσετε τι είναι η φιλανθρωπία στα παιδιά

Κάποια στιγμή, το παιδί σας μπορεί να σας ρωτήσει τι είναι η φιλανθρωπία. Το να είναι κάποιος φιλάνθρωπος ξεπερνά κατά πολύ το να δίνει κάποιος κάτι σε κάποιον- πρέπει να είναι μια συνειδητή και ωφέλιμη πράξη για κάποιον άλλον. Όταν αποφασίζουμε να εξασκήσουμε την αξία της φιλανθρωπίας, αποφασίζουμε να δώσουμε κάτι σε ένα άτομο που το έχει ανάγκη χωρίς να λάβουμε τίποτα σε αντάλλαγμα.

Το να εξηγήσουμε την φιλανθρωπία στα παιδιά δεν είναι δύσκολο. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν, ορισμένες αξίες μπορεί να αποδυναμωθούν. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό, ως γονέας, να τους το υπενθυμίζετε και να τα βοηθάτε να ενισχύουν κάθε αξία που τους έχετε διδάξει.

Τι είναι η φιλανθρωπία;

Η φιλανθρωπία μπορεί να γίνει κατανοητή ως η πράξη της ανιδιοτελούς βοήθειας προς τους άλλους χωρίς να λαμβάνουμε κάποιο αντάλλαγμα. Με αυτή την έννοια, η φιλανθρωπία εφαρμόζεται σε κάθε πτυχή της ζωής μέσω αλληλέγγυων ενεργειών που παρέχουν υποστήριξη σε όσους την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ομοίως, η φιλανθρωπία συνδέεται στενά με τις τρεις αξίες της χριστιανικής θρησκείας: την πίστη, την ελπίδα και τη φιλανθρωπία. Για έναν χριστιανό, η φιλανθρωπία είναι ό,τι πιο κοντινό στην καλοσύνη.

Στη χριστιανική θρησκεία, η φιλανθρωπία βασίζεται στην αγάπη του Θεού και του πλησίον. Περιλαμβάνει επίσης το να είστε καλοί και να δίνετε γενναιόδωρα χωρίς καμία επιθυμία για προσωπικό κέρδος. Σε αντάλλαγμα, δίνει στο πνεύμα συναισθήματα χαράς, ειρήνης και ελέους. Ωστόσο, η φιλανθρωπία είναι επίσης βασικός πυλώνας και άλλων θρησκειών και πολλών ηθικών αρχών της ζωής.

Υπό αυτή την έννοια, η έννοια της φιλανθρωπίας χρησιμοποιείται επίσης για να μιλήσει για τη βοήθεια που παρέχεται στους άπορους. Εξάλλου, κάθε ανιδιοτελής ενέργεια εκ μέρους ενός ατόμου υπέρ ενός άλλου μπορεί να θεωρηθεί φιλανθρωπία, όπως επισημαίνει αυτό το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Procesos: revista ecuatoriana de historian .

Η σημασία της φιλανθρωπίας

Ως γονέας, δεν πρέπει μόνο να ενσταλάζετε αξίες στο παιδί σας, αλλά και να του εξηγείτε γιατί είναι τόσο σημαντικό να τις εφαρμόζει στην καθημερινή του ζωή. Το να είστε φιλάνθρωποι συνεπάγεται ότι είστε λιγότερο εγωιστές και βάζετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου. Τα παιδιά είναι από τη φύση τους φιλάνθρωπα επειδή η ίδια τους η αθωότητα τους δίνει το χάρισμα του μοιράσματος.

Για παράδειγμα, τα παιδιά συγκινούνται όταν βλέπουν κάποιον άλλο να κλαίει και θέλουν να τον βοηθήσουν να νιώσει καλύτερα. Εξαιτίας αυτού, μη νομίζετε ότι το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να καταλάβει τι είναι η φιλανθρωπία και πώς να την εφαρμόσει. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά συχνά την καταλαβαίνουν και την εφαρμόζουν ακόμη και όταν κανείς δεν τους την έχει εξηγήσει.

Ωστόσο, το αν το παιδί σας μεγαλώσει και συνεχίσει να είναι τόσο γενναιόδωρο εξαρτάται εν μέρει από εσάς και από τον τρόπο με τον οποίο ενισχύετε αυτή την αξία μέρα με τη μέρα. Να θυμάστε ότι υπάρχουν διάφορα στάδια που πρέπει να περάσει για να γίνει ενήλικας. Εκπαιδεύστε το παιδί σας να είναι φιλάνθρωπο όπου κι αν πάει.

Φιλανθρωπία στο σχολείο

Ίσως αναρωτιέστε τι είναι η σχολική φιλανθρωπία. Το να μιλήσετε στο παιδί σας για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στο σχολείο είναι αρκετά σημαντικό. Το σχολείο είναι ουσιαστικά το δεύτερο σπίτι τους, καθώς περνούν το μισό χρόνο τους εκεί με ανθρώπους που τα βοηθούν να αναπτυχθούν ακαδημαϊκά και προσωπικά.

Είναι σύνηθες τα παιδιά να φέρνουν το μεσημεριανό τους στο σχολείο και να κάθονται σε κύκλο για να φάνε. Μάθετε στο παιδί σας να μοιράζεται και πείτε του ότι αν κάποιος συμμαθητής του δεν έφερε το μεσημεριανό του, μπορεί να το μοιραστεί. Επίσης, βάλτε το παιδί σας να βοηθάει τους άλλους με τα μαθήματά τους και μάλιστα να αναγνωρίζει την καλή δουλειά. Τέλος, διδάξτε του να είναι πάντα πρόθυμο να βοηθήσει χωρίς να παίρνει τίποτα σε αντάλλαγμα.

Φιλανθρωπία στο σπίτι

Για να μάθετε τι είναι η φιλανθρωπία, πρέπει να την κάνετε πράξη. Πιθανότατα έχετε ακούσει περισσότερες από μία φορές ότι η εκπαίδευση ξεκινάει από το σπίτι. Αυτό είναι, χωρίς αμφιβολία, απολύτως αληθινό. Για να μάθει το παιδί σας να είναι γενναιόδωρο, να σέβεται και να είναι υπεύθυνο έξω, πρέπει να αρχίσει να είναι έτσι στο σπίτι.

Μάθετε σε κάθε παιδί σας να μοιράζεται με τα αδέλφια του και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Μερικές φορές, λόγω της συγκατοίκησης, τα παιδιά ξεχνούν να είναι ευγενικά με τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, όταν τακτοποιείτε τη ντουλάπα τους και υπάρχουν ρούχα που δεν τους κάνουν πια, πείτε τους ότι μπορείτε να τα δωρίσετε μαζί σε ένα ίδρυμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσετε άλλους που έχουν ανάγκη.

Όταν το παιδί σας βγαίνει έξω να παίξει με τους φίλους του, αφήστε το να φέρει επιπλέον παιχνίδια, ώστε να μπορούν να παίξουν όλοι. Επίσης, υπενθυμίστε τους ότι δεν έχει σημασία τι χρώμα δέρματος έχουν, πόσο μεγάλα είναι, πώς μιλούν ή πού ζουν. Είμαστε όλοι άνθρωποι και μπορεί να γίνει φίλος με οποιοδήποτε άλλο παιδί.

Φιλανθρωπία με αγνώστους

Ο εντοπισμός των δραστηριοτήτων που προκαλούν την περιέργεια του παιδιού σας είναι σημαντικός για την ενίσχυση των αξιών του. Αν στο παιδί σας αρέσουν τα ζώα και θέλετε να μάθει και να εξασκήσει τη φιλανθρωπία, μπορείτε να το πάτε να συμμετάσχει σε μια από τις οργανώσεις που προστατεύουν τα ζώα και τα δικαιώματά τους.

Αν, από την άλλη πλευρά, του αρέσει να δίνει αγκαλιές ή να βοηθάει τους γείτονες και να μοιράζεται χρόνο με τους φίλους του, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να συμμετέχει σε οργανώσεις όπως οι πρόσκοποι ή ο εθελοντισμός. Αυτές οι ομάδες είναι υπεύθυνες για τη βοήθεια των άλλων καθώς θέλουν έναν καλύτερο κόσμο.

Δώστε το παράδειγμα ως γονείς

Ο καλύτερος τρόπος για να εκπαιδεύσετε το παιδί σας είναι το παράδειγμα, όπως αποδεικνύεται από αυτή τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Teaching and Research in Psychology. Δημιουργήστε μικρές στιγμές περισυλλογής στις οποίες εκτιμάτε όλα όσα έχετε και οραματίζεστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για λίγους ανθρώπους, γιατί οι μικρές αλλαγές κάνουν μεγάλη διαφορά.

Υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείτε να πάτε για να βοηθήσετε τους ανθρώπους. Το να πάτε το παιδί σας να δωρίσει τρόφιμα είναι ένας τρόπος για να είναι ευγνώμων για όλα όσα έχει. Το να ετοιμάζετε φαγητό για τους άστεγους είναι ένας καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη φιλανθρωπία.

Να βοηθάτε τους ανθρώπους στη γειτονιά σας που δεν έχουν σπίτι ή οικογένεια και να είστε ένας γενναιόδωρος άνθρωπος που δεν περιμένει τίποτα περισσότερο από ένα χαμόγελο σε αντάλλαγμα. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που μπορείτε να αναλάβετε και στις οποίες μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας για να μοιράζεται με τους άλλους.

Σε τελική ανάλυση, για το παιδί σας, εσείς είστε το μεγαλύτερο παράδειγμά του. Δεν θα κάνει μόνο αυτά που του διδάσκετε, αλλά και αυτά που βλέπει ότι σας κάνουν ευτυχισμένους.

Το να βοηθάτε τους άλλους ως ομάδα θα διασφαλίσει ότι, στο μέλλον, όταν το παιδί σας θα είναι ενήλικας, θα αναπαράγει όλες τις αξίες που του διδάξατε και ενισχύσατε σε όλη τη διάρκεια της πρώιμης ζωής του. Συνοδεύστε το σε κάθε διαδικασία, ενισχύστε το όταν χρειάζεται και βοηθήστε το να καταλάβει ότι δεν έχει σημασία πόσους ανθρώπους θα βοηθήσει – το σημαντικό είναι ότι το κάνει με την καρδιά του. Με αυτόν τον τρόπο, θα διδάξετε στο παιδί σας τι σημαίνει φιλανθρωπία.

Πηγή: meygeia.gr


Συντάκτης: ianastasis_Team