Οι ανάγκες σε αίμα δεν κάνουν διακοπές

Οι ανάγκες σε αίμα δεν κάνουν διακοπές

Το καλοκαίρι είναι διαχρονικά η περίοδος με τις μεγαλύτερες ελλείψεις αίματος, καθώς πολλοί εθελοντές αιμοδότες φεύγουν για διακοπές και αμελούν να αιμοδοτήσουν.

Όμως οι ανάγκες σε αίμα δεν κάνουν διακοπές. Αντιθέτως αυξάνονται λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που δέχεται η χώρα μας και των αυξημένων τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται στην αύξηση των μετακινήσεων. Το τελευταίο διάστημα γίνονται συνεχώς εκκλήσεις για αιμοδοσία.

Ένας εκ των ενεργότερων φορέων αιμοδοσίας στον Βόλο είναι ο Σύλλογος Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία. Με συνεχείς αιμοδοσίες και ενημερωτικές εκδηλώσεις προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τις ανάγκες των θαλασσαιμικών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δέσποινα Λουκάκη εξηγεί: «Ο Σύλλογός μας προκειμένου κανένας ασθενής με θαλασσαιμία να μην κινδυνεύσει, προβαίνει σε ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με δελτία Τύπου και συνεντεύξεις στα Μ.Μ.Ε., στα οποία καλεί τους πολίτες να προσφέρουν αίμα. Επίσης, είναι σε επικοινωνία με τοπικούς φορείς και συλλόγους για τη συνδιοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών σε διάφορα σημεία του Νομού Μαγνησίας με τη συνδρομή της Κινητής Μονάδας Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου».

Για πολλούς υγειονομικούς τομείς οι συνθήκες της πανδημίας αποτέλεσαν και αποτελούν μεγάλο περιοριστικό παράγοντα στις δράσεις τους. Ο Σύλλογος Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο σύμφωνα με την κ. Λουκάκη, «ο Σύλλογος κατάφερε να πραγματοποιήσει ενημερωτικές ομιλίες για τη θαλασσαιμία και την εθελοντική αιμοδοσία στους μαθητές δύο σχολείων και να συνδιοργανώσει εθελοντική αιμοδοσία με 3 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συμμετείχε επίσης, ως συνδιοργανωτής σε εθελοντικές αιμοδοσίες με τοπικούς φορείς και συλλόγους».
Στόχος του Συλλόγου για την επόμενη χρονιά είναι η συνέχιση της εκστρατείας ενημέρωσης μαθητών και καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη θαλασσαιμία και τα οφέλη της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους η αιμοδοσία είτε δεν αποτελεί κομμάτι της ζωής τους είτε αποτελεί επιθυμία που σπάνια γίνεται πράξη. Βέβαια οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος αιμοδότης είναι απλές. Η κ. Λουκάκη υπερτονίζει τη σημαντικότητα της προσφοράς αίματος για τους θαλασσαιμικούς, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η μετάγγιση αίματος αποτελεί τη μοναδική θεραπεία της νόσου». Το αίμα προσφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν υπάρχει η δυνατότητα να παρασκευαστεί τεχνητά στο εργαστήριο. Επίσης το αίμα που προσφέρεται έχει διάρκεια ζωής στο ψυγείο από 35-42 ημέρες. Η κ. Λουκάκη εξηγεί για τους θαλασσαιμικούς πως «ένας πολυμεταγγιζόμενος πάσχοντας χρειάζεται 2 μονάδες/φιάλες αίματος κάθε 15-20 ημέρες, περίπου 50 φιάλες αίματος τον χρόνο, δηλαδή 50 ανθρώπους να αιμοδοτήσουν για αυτόν». Αντιλαμβανόμαστε δηλαδή πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για καθημερινούς δωρητές αίματος.

Η κάλυψη των αναγκών σε αίμα, όμως, δεν αφορά μόνο τους θαλασσαιμικούς πάσχοντες, αλλά και τους καρκινοπαθείς, τους πολυτραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων, όλους όσοι προγραμματίζουν ένα χειρουργείο και όποιον άλλο πάσχοντα συνάνθρωπο χρειάζεται μετάγγιση αίματος.

Η πρόεδρος κ. Λουκάκη, η γενική γραμματέας κ. Φρατζή και όλος ο Σύλλογος Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία μάς καλούν να βοηθήσουμε με την προσφορά αίματος, στηρίζοντας τους θαλασσαιμικούς πάσχοντες. Να μην αναβληθεί καμία μετάγγιση και να μην κινδυνεύσει κανείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κέντρου Αίματος του υπουργείου Υγείας, για να δώσει ένας αίμα πρέπει: Να είναι υγιής και να μην έχει κρυολόγημα, γρίπη ή άλλη ασθένεια την ημέρα της αιμοδοσίας, να είναι ηλικίας μεταξύ 17-65 ετών (για νέους ηλικίας 17-18 ετών χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση γονέα ή κηδεμόνα), το βάρος σώματος να είναι τουλάχιστον 50 κιλά, η αιμοσφαιρίνη τους να είναι στα φυσιολογικά επίπεδα και να έχουν ασφαλισμένο τρόπο ζωής. Πριν την αιμοδοσία να μην έχουν καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά, να μην έχουν υποβληθεί σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή να έχουν προσβληθεί από βαριά νόσο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Εφόσον πληροί κάποιος τις παραπάνω προϋποθέσεις και επιθυμεί να δώσει αίμα, μπορεί να επισκεφθεί τη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Βόλου καθημερινά από τις 8.30 έως τις 13.30 και από 17.30 έως 20.00 και Σάββατο από τις 9.00 έως και τις 13.00. Αλλιώς μπορεί να συμμετέχει σε κάποια από τις προγραμματισμένες εξορμήσεις της Κινητής Μονάδας Αιμοδοσίας σε διάφορα σημεία του Νομού.

Πηγή: e-thessalia.gr


Συντάκτης: ianastasis_Team