Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ»

Παρουσία πλήθους εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, στην Κέρκυρα, η τελετή των επίσημων εγκαινίων της Έκθεσης «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ» που διοργανώνει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και η Διεύθυνση του Αχίλλειου Μουσείου με συνδιοργανωτές τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Η έκθεση έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Κατά την διάρκεια των εγκαινίων ο φημισμένος συνθέτης Zeorzes Katris, παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη, αφιερωμένη στην Μαρία Κάλλας, την άρια «Αγάπης Όνειρο» που ερμήνευσε η διακεκριμένη Μεσόφωνος Ρόζα Πουλημένου σε στίχους της συγγραφέως Τούλας Τόλιας. Στο τέλος της εκδήλωσης ο συνθέτης παρουσίασε τον ύμνο της ενωμένης Ευρώπης.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κυρία Μερόπη Υδραίου.

Επίσης ο γνωστός σολίστ Πιάνου κύριος Neville Jason Fahy παρουσίασε κομμάτια από τις πιο γνωστές άριες της Μαρίας Κάλλας.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Διευθυντή του Αχίλλειου Μουσείου, κ. Αναστάσιου Διαβάτη

Στην έκθεση φιλοξενούνται προσωπικά αντικείμενα της διάσημης σοπράνο, από την συλλογή της κυρίας Λιάνας Σκουρλή, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φιλότεχνο και όχι μόνον κοινό, όπως βιβλία με τις παρτιτούρες της, έργα τέχνης που συνδέονται με τη ζωή και το έργο της σπουδαίας ερμηνεύτριας, προσωπογραφίες της Μαρίας Κάλλας, που φιλοτέχνησαν ο Νίκος Φλώρος, ο Raymond Pettibon, o Νίκος Χατζηδάκης, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης και ο Ηλίας Γιαννούλας, καθώς και οκτώ αυθεντικά κοστούμια που παραχώρησε το TEATRO DELLA SCALA DI MILANO

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσω, κα Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου

Μέσα από την περιήγηση στο χώρο της Τραπεζαρίας της Αυτοκράτειρας Σίσσυ στο Αχίλλειο Ανάκτορο όπου εκτίθενται τα αντικείμενα, ο επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει μια προσωπική εικόνα, να μυηθεί στο μουσικό κόσμο της καλλιτέχνιδος και να αφουγκραστεί τη σιωπηλή αφήγηση της ιστορίας της ζωής και του έργου της.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Προέδρου του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας, κα Λιάνας Σκουρλή

Στη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας κυρία Λιάνα Σκουρλή, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κυρία Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κυρία Μερόπη Υδραίου, και ο Διευθυντής του Αχίλλειου Μουσείου, κ. Αναστάσιος Διαβάτης.

Στιγμιότυπο από την ερμηνεία της αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιονίου Πανεπιστημίου Ρόζα Πουλημένου και του φημισμένου συνθέτη Zeorzes Katris.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι κ.κ.:

Βουλευτής ΝΔ Στέφανος Γκίκας, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρυσούλα Ντόμπρου, Πρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας, Λιάνα Σκουρλή, κ.ά.

Στιγμιότυπο από την ερμηνείας του φημισμένου συνθέτη Zeorzes Katris.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή 9 Ιουλίου, στο πλαίσιο της Έκθεσης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία διάλεξη από την κυρία Έλενα Ματθαιοπούλου, Associated Editor του Opera Now Magazine, με τίτλο «Μαρία Κάλλας: η Ιερή Φλόγα».

Άποψη του event.

Διάρκεια της Έκθεσης: 11 Ιουλίου έως 31 Οκτωβρίου 2021

Ώρες Επίσκεψης: 08.00 έως 20.00

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Προέδρου ΕΟΤ κας Άντζελα Γκερέκου:

Κυρία Περιφερειάρχη

Κυρία Δήμαρχε

Κυρία Πρόεδρε του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας

Κύριε Πρόεδρε του Αχίλλειου Μουσείου

Κυρίες και Κύριοι

Φίλες και Φίλοι

Ως Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και ως Κερκυραία χαιρετίζω θερμά τα εγκαίνια της σημαντικότατης έκθεσης «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ».

Η Κέρκυρα αλλά και ολόκληρο το Ιόνιο με την τεράστια μουσική παράδοση, την Επτανησιακή Σχολή, με το εμβληματικό San Jacomo, αποτελεί τον ιδανικό τόπο για να φιλοξενήσει μια έκθεση προς τιμήν της μεγαλύτερης σοπράνο όλων των εποχών, της Ελληνίδας θεάς Μαρία Κάλλας.

Το Αχίλλειον Μουσείο, το αγαπημένο θέρετρο της θλιμμένης πριγκίπισσας Σίσσυ είναι ο ιδανικός χώρος για να εκτεθούν αντικείμενα και στιγμιότυπα ζωής της Μαρίας με τα μελαγχολικά μάτια και το τεράστιο φωτεινό χαμόγελο.

Άποψη των εκθεμάτων.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, έχοντας θέσει ως στρατηγικό στόχο τη σύζευξη του Τουρισμού με τον Πολιτισμό, αγκαλιάζει θερμά κάθε πρωτοβουλία, που αναδεικνύει την Ελλάδα σε παγκόσμιο προορισμό πολιτιστικού τουρισμού.

Η Μαρία Κάλλας είναι ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο όχι μόνο του λυρικού θεάτρου αλλά της παγκόσμιας Τέχνης συνολικότερα.

Όμως αυτή η απόλυτη πρωταγωνίστρια του παγκόσμιου λυρικού στερεώματος, αυτή η Παγκόσμια Ιέρεια της Όπερας ήταν και μια μεγάλη Ελληνίδα.

Άποψη των εκθεμάτων.

Αυτό δεν πρέπει ούτε να το ξεχνάμε ούτε να το αφήσουμε να ξεχαστεί.

Μεγάλοι Έλληνες και Ελληνίδες, με το παγκόσμιο βεληνεκές και το διαχρονικό αποτύπωμα της Κάλλας αποτελούν τους σπουδαιότερους πρεσβευτές του διεθνούς πολιτιστικού landmark που οφείλει να είναι η Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την κυρία Σκουρλή για την σταθερή, ανυποχώρητη, θαυμάσια προσπάθεια, που κάνει τα τελευταία χρόνια με τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας, προκειμένου να φωτίσει και να αναδείξει τις ελληνικές ρίζες, την ελληνική ταυτότητα της la divina.

To Mουσείο Μαρία Κάλλας, στο κέντρο της Αθήνας, για το οποίο αγωνίστηκε προσωπικά η κα Σκουρλή, όπου να ‘ναι θα ολοκληρωθεί και θα αποτελέσει τεράστιο πόλο έλξης επισκεπτών, δυναμώνοντας το πολιτιστικό brand name όχι μόνο της Αθήνας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Για την άψογη διοργάνωση της παρούσας έκθεσης θα ήθελα να συγχαρώ τον Διευθυντή του Αχίλλειου Μουσείου, τον αγαπητό Τάσο Διαβάτη, τις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές και όλους όσους εργάστηκαν για αυτό το αφιέρωμα στη δική μας- παγκόσμια Μαρία.

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι

Εύχομαι η θαυμάσια αυτή έκθεση, που φιλοξενεί η φιλόμουσος Κέρκυρά μας, να αγαπηθεί και να «χειροκροτηθεί» θερμά από το κοινό

Applaudito a Gorfu, όπως λέμε εμείς οι Κερκυραίοι.

Με τις θερμότερες ευχές μου για Καλή Επιτυχία

Άντζελα Γκερέκου

Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού


Συντάκτης: ianastasis_Team