Αν και το καλοκαίρι είναι η περίοδος στην οποία γυναίκες και άνδρες επιθυμούν να αποκτήσουν γρήγορο και τέλειο μαύρισμα, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η απρόσεκτη και υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κρύβει κινδύνους.
Σχετικά με το θέμα, ο γνωστός πλαστικός Αθανάσιος Χριστόπουλος συμβουλεύει και προειδοποιεί: «Ο ήλιος δίνει στον άνθρωπο χαρά κι αισιοδοξία, και είναι ευεργετικός σε διάφορες περιπτώσεις, αλλά εμπεριέχει και πολλούς κινδύνους, τόσο στην αισθητική όσο και στην υγεία του δέρματος, προκαλώντας για παράδειγμα φωτογήρανση και μελάνωμα». Και ο κ. Χριστόπουλος συνεχίζει: «Η πιο συχνή και απλή μέθοδος προστασίας που χρησιμοποιείται είναι το αντηλιακό».
Όμως, για να έχει επιτυχία η χρήση του αντηλιακού και να μας προστατεύει πραγματικά, πρέπει να γίνεται ορθά. Γι’ αυτόν το λόγο ο πλαστικός χειρουργός κ. Χριστόπουλος μας δίνει κάποιες έξυπνες συμβουλές και οδηγίες για το πως πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά το αντηλιακό.
1. Επιλέγουμε το σωστό αντηλιακό ανάλογα με το χρώμα και τον τύπο του δέρματός μας, την ηλικία μας, τις δραστηριότητές μας. 2. Η εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται 20 – 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, δηλαδή πρακτικά πριν ξεκινήσουμε από το σπίτι. 3. Έχουμε σωστή και ομοιόμορφη προστασία όταν κάνουμε καλή κι ομοιόμορφη επάλειψη με επαρκή ποσότητα υλικού. 4. Δεν ξεχνούμε να βάλουμε αντηλιακό σε όλα τα ηλιοεκτεθειμένα μέρη του σώματος, ακόμα και στο λαιμό, στ’ αυτιά κλπ. 5. Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες περίπου. 6. Αποφεύγουμε, όσο το δυνατόν, την άμεση έκθεση στον ήλιο μεταξύ 12 πμ & 4 μμ. 7. Αν κολυμπήσουμε ή αν ιδρώσουμε (πχ. ρακέτες) εφαρμόζουμε ξανά αντηλιακό, κι ας μην έχουν περάσει 2 ώρες. 8. Χρησιμοποιούμε αντηλιακό ακόμα και σε περιπτώσεις που πιστεύουμε ότι είμαστε προστατευμένοι (πχ μέσα στο αυτοκίνητο, κάτω από ομπρέλα θαλάσσης, κ.α.). Οι αντανακλάσεις σε κτίρια, θάλασσα, άμμο, κλπ, μας στέλνουν ηλιακή ακτινοβολία. 9. Το λευκό δέρμα έχει λιγότερη προστασία από τον ήλιο και χρειάζεται μεγαλύτερο δείκτη προστασίας. 10. Προσέχουμε την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού. 11. Τα αντηλιακά αλλοιώνονται όταν είναι εκτεθειμένα στη ζέστη και στον ήλιο. 12. Όταν δούμε αλλοίωση ή διαχωρισμό στην ουσία του αντηλιακού, δεν το χρησιμοποιούμε. 13. Άμα παρατηρήσουμε κάποια δερματική αντίδραση, πχ κοκκινίλα, σταματάμε αμέσως τη χρήση αντηλιακού. 14. Γύρω από τα μάτια χρησιμοποιούμε μόνο αντηλιακό που είναι φτιαγμένο γι’ αυτό το σκοπό κι όχι το αντηλιακό σώματος. 15. Ακόμα και μια συννεφιασμένη ημέρα χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία, γιατί μπορεί μεν η ηλιακή ακτινοβολία να είναι μικρότερη, εξακολουθεί δε, να υπάρχει. Άρθρο από τον Αθανάσιο Χριστόπουλο. Πλαστικό Χειρουργό και Διευθυντή του Κέντρου Πλαστικής Χειρουργικής ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ. Περισσότερες πληροφορίες: www.athanasioschristopoulos.com