Βιβλιοπροτάσεις: 10+1 βιβλία για μαγικά Χριστούγεννα

Βιβλιοπροτάσεις: 10+1 βιβλία για μαγικά Χριστούγεννα

Μια επιλογή δέκα χριστουγεννιάτικων βιβλίων για πολύ μικρά και λίγο μεγαλύτερα παιδιά από τη βιλιοπαραγωγή του 2020. Πρόκειται για όμορφα βιβλία που μεταφέρουν το πνεύμα των Γιορτών στους μικρούς αναγνώστες με τρυφερές καλογραμμένες ιστορίες. Στις παρακάτω επιλογές, η εικονογράφηση παρουσιάζει ποικιλία και μεγάλο ενδιαφέρον.

Επιμέλεια Ελένη Κορόβηλα για το BookPress

ikaros xiononifada

Η χιονονιφάδα του Benji Davies (εκδ. Ίκαρος). Εν αρχή ην μια χιονονιφάδα. Κάτι τόσο μικρό, αέρινο και εύθραυστο που με τη δύναμη του παραμυθιού αρχίζει να στροβιλίζεται και να διαγράφει την δική της πορεία. Νομοτελειακά θα πέσει, προηγουμένως όμως θα έχει διασταυρωθεί με τη μικρή Νοέλ που, όπως η μικρούλα χιονονιφάδα, προσπαθεί να βρει τη δική της θέση στον κόσμο. Ο βρετανός δημιουργός βιβλίων για παιδιά Benji Davies υπογράφει (κείμενο και εικονογράφηση) μια τρυφερή ιστορία για την πίστη στον ευατό μας και τη σημασία να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια παρά τις αντιξοότητες.

metaixmio doro

Το μικρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο του Πίτερ Ρέινολντς (εκδ. Μεταίχμιο). Μια έξυπνη αντιστροφή κάνει ο Καναδός συγγραφέας και εικονογράφος βιβλίων για παιδιά Πίτερ Ρέινολντς. Αφηγείται μια ιστορία κόντρα στη συνηθισμένη εικόνα των σπιτιών του δυτικού κόσμου που τα δώρα δεν χωρούν κάτω από το δέντρο. Ο μικρούλης της ιστορίας ανακαλύπτει ένα μικροσκοπικό δωράκι. Αναρωτιέται, προβληματίζεται και τελικά καταλαβαίνει τη σημασία του να δωρίζεις και να δέχεσαι δώρα, μια πολύτιμη διαδικασία που δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος των πακέτων.

tziambiris sagapo 2

Σ’ αγαπώ πιο πολύ κι απ’ τα Χριστούγεννα της Ellie Hattie (εκδ. Τζιαμπίρης – Πυραμίδα). Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι η ικανότητα για αποδοχή, αλληλεγγύη, προσφορά και αγάπη. Η Βρετανή συγγραφέας βιβλίων για παιδιά Ellie Hattie (κείμενο) και ο Tim Warnes (εικονογράφηση) δημιούργησαν με ήρωες τα πιο τρυφερά ζώα του κόσμου των παραμυθιών, τις αρκούδες, μια ιστορία για την αγάπη που φτάνει και περισσεύει για να κρατά ζεστές τις καρδιές των μελών μιας οικογένειεας. Ένα όμορφο και γλυκό παραμύθι για να πουν μικροί και μεγάλοι μεταξύ τους «σ’ αγαπώ».

minoas arkouda

Τα Χριστούγεννα του μπαμπά Αρκούδου της Καρίν-Μαρί Αμιό, (εκδ. Μίνωας) Πέρα και πριν τους συμβολισμούς, τα Χριστούγεννα είναι η μεγάλη χριστιανική γιορτή που συνενώνει εκατομμύρια ανθρώπους, έστω για πολύ λίγο, κάτω από την υπόσχεση για έναν κόσμο ειρηνικό με δικαιοσύνη και αγάπη. Τα παραμύθια της Γαλλίδας Καρίν-Μαρί Αμιό αντλούν από περισσότερο παραδοσιακές δεξαμενές και είναι εμβαπτισμένα στις χριστιανικές αξίες. Στη χριστουγεννιάτικη ιστορία της, τα αρκουδάκια που αδημονούν για τη μεγάλη γιορτή και τα δώρα που θα λάβουν πρόκειται να έχουν μια μαγική έκπληξη από τον μπαμπά Αρκούδο.

ikaros pontikakia

Ένα σπίτι για το ποντικάκι των Χριστουγέννων της Rebecca Harry, μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς (εκδ. Ίκαρος). Η Ρεμπέκα Χάρι είναι Αγγλίδα εικονογράφος. Δημιουργεί πολύ όμορφα βιβλία με ήρωες ζωάκια. Σε αυτή την ιστορία το Ποντικάκι αναζητεί που θα φτιάξει το σπιτάκι του. Η ανάγκη για βοήθεια είναι μεγάλη γιατί είναι παραμονή Χριστουγέννων. Θα τον βοηθήσουν ο Λαγουδάκος, η Αλεπού και ο Αρκουδάκος. Παρότι τα χεράκια είναι πολλά, οι δουλειές δεν τελειώνουν. Το πνεύμα των Χριστουγέννων ωθεί την παρέα να κάνει κάτι πολύ όμορφο για τον φίλο τους.

patakis agiovasilides

Εκατοντάδες χιλιάδες Αγιοβασίληδες της Χιρόκο Μοτάι σε εικονογράφηση Maria Maijala, μτφρ. Μαρία Παπαγιάννη (εκδ. Πατάκη). Η Γιαπωνέζα Χιρόκο Μοτάι έγραψε μια πρωτότυπη ιστορία που εικονογραφήθηκε με λιτότητα. Παλιά υπήρχε ένας Αγιοβασίλης σε όλο τον κόσμο. Αλλά όσο οι κάτοικοι της Γης πλήθαιναν, πλήθαιναν και τα παιδιά και οι ανάγκες για δώρα. Κι έτσι πλήθυναν κι οι Αγιοβασίληδες και πια είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Ποιοι είναι; Μα, είναι ο καθένας από μας κάθε φορά που προσφέρει ένα δώρο σε ένα παιδί! Γιατί η ιδέα που είχε ο Αγιοβασίλης της Μοτάι ήταν να δώσει την ευκαιρία στον καθένα να χαρίσει χαρά. Και αυτό ήταν το σπουδαίο δώρο του.

psichogios terataki

Το τερατάκι των Χριστουγέννων του Τζάιλς Αντρέ σε εικονογράφηση Νίκι Ντάισον, μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου, (εκδ. Ψυχογιός). Όταν ο Aϊ-Βασίλης αποφασίζει να κάνει ένα διάλειμμα από τη δουλειά του, ένα μικρό, ενθουσιώδες τερατάκι σπεύδει να τον βοηθήσει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι όλοι το φοβούνται. Θα καταφέρει το τέρας των Χριστουγέννων να πείσει τον κόσμο να δει πέρα από την εμφάνισή του και να εκτιμήσει την καλοσύνη που κρύβει στην καρδιά του;

kleidarithmos drakosylektis

Ο Δρακοσυλλέκτης: Ένας κόκκινος σκούφος για τον Ροδόλφο του Κυριάκου Αθανασιάδη σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια (εκδ. Κλειδάριθμος). Ο Ροδόλφος παίζει συνέχεια στα χιόνια εκεί στη Δρακοχώρα. Έχει ένα τέλειο ιγκλού, κάνει σκι και πατινάζ, πετάει χιονόμπαλες και φτιάχνει τον καλύτερο χιονάνθρωπο του κόσμου, που μάλιστα ζωντανεύει κιόλας! Μέχρι που μια μέρα είδε ένα έλκηθρο ψηλά στον ουρανό, που το έσερναν τέσσερις τάρανδοι. Μια ιστορία για κάποιον που νομίζει ότι τα έχει όλα αλλά τώρα είναι αναγκασμένος να δει τον κόσμο με άλλα μάτια. 

patakis vohthoi

Οι βοηθοί του Αϊ Βασίλη της Ιωάννας Ντακόλια σε εικονογράφηση Έφης Λαδά (εκδ. Πατάκη). Το παραμύθι που κάνει ήρωες τα ξωτικά της φυλής των Ούζι Τόλκι πρωτοκυκλοφόρησε το 2006, επανεκδόθηκε το 2017, εξαντλήθηκε και επανεκδίδεται πάντα σε εικονογράφηση της Έφης Λαδά. Τα ξωτικά δεν έχουν άλλες ιστορίες, ξεκινούν ένα ταξίδι αναζητώντας τον φύλακα των παραμυθιών. Μια πολύ όμορφη ιστορία για τους διαρκείς αγώνες και την αναζήτηση νοήματος καθώς πορευόμαστε στη ζωή. Τα μικρά ξωτικά είναι αξιαγάπητα και ο Αϊ Βασίλης ο φύλακας-άγγελός τους που θα τους αλλάξει τη ζωή. 

metaixmio koyrabies

Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακάρονου του Κυριάκου Χαρίτου σε εικονογράφηση Ντανιέλας Σταματιάδη (εκδ. Μεταίχμιο). Το διασκεδαστικό παραμύθι με τις υπογραφές των Χαρίτου – Σταματιάδη έχει διαγράψει ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία, έχει αγαπηθεί πολύ, έχει μεταφερθεί στο θέατρο και σε αμέτρητες σχολικές και κουκλοθεατρικές παραστάσεις δίνοντας την ευκαιρία για δημιουργική δουλειά από τα ίδια τα παιδιά και πολλή χαρά. Φέτος, κυκλοφορεί σε επετειακή επανέκδοση με έξτρα δώρο ένα CD, μια κάρτα αλλά και μια γιορτινή συνταγή του συγγραφέα. Τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα μπλέκονται στον πιο αστείο πόλεμο του κόσμου. Ο φον Κουραμπιές, ο κόμης Μελομακαρόνης, μια νηστική αρκούδα, ένας ξενύχτης σκίουρος, ένας κηπουρός ονείρων κι άλλοι ευφάνταστοι χαρακτήρες, στην πιο αλλιώτικη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια.

minoas skroutz

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς, διασκευή Μαρία Δασκαλάκη σε εικονογράφηση Νίκου Γιαννόπουλου (εκδ. Μίνωας). Η κλασική κι αγαπημένη ιστορία του Ντίκενς με ήρωα τον σκληρό και τσιγκούνη Εμπενέζερ Σκρουτζ που ζει εδώ και πολλά χρόνια κλεισμένος στον εαυτό του πρωτοδημοσιεύθηκε το 1843. Τα Χριστούγεννα τον αφήνουν αδιάφορο. Αναρωτιέται γιατί να υπάρχουν. Δεν αντέχει τους ανθρώπους που αγαπούν τις γιορτινές μέρες και χαίρονται όσο αυτές πλησιάζουν. Δεν αντέχει ούτε τον ίδιο του τον ανιψιό, τον μοναδικό του συγγενή. Σε αυτόν τον φοβικό, αποστραγγισμένο ψυχικά χαρακτήρα, ο Ντίκενς επιφυλάσσει την τιμωρία που του αρμόζει και που θα αποδειχθεί η σωτηρία του. Παίζοντας με την έννοια του χρόνου, με τις ενοχές και με τον φόβο του θανάτου, ο σπουδαίος Ντίκενς φέρνει στο προσκεφάλι του τα πνεύματα τριών Χριστουγέννων, από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Είναι ακριβοδίκαιος με τον ήρωά του όπως και με τους αναγνώστες του. Και το αποτέλεσμα είναι λυτρωτικό για όλους! 


Συντάκτης: ianastasis_Team