Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Εγκαινιάζει Δύο Νέες Σκηνές

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Εγκαινιάζει Δύο Νέες Σκηνές

Με το σύνθημα «Θέατρο ασφαλώς!», το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (ΔΘΠ) παρουσιάζει, τη σεζόν 2020-21, ένα φιλόδοξο και δυναμικό πρόγραμμα, ενώ στο ενεργητικό του προστίθενται δυο επιπλέον σκηνές, η Σκηνή Ωμέγα, χωρητικότητας 120 θέσεων, και το Πολιτιστικό Κέντρο «Κωσταράκος» στα Καμίνια.

Διαρθρωμένο σε πέντε άξονες που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, το φετινό πρόγραμμα, περιστρέφεται γύρω από τους Έλληνες συγγραφείς του 19ου αιώνα. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα συμμετάσχει μάλιστα στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με μια σειρά εκδηλώσεων.

   Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μεγαλώνει

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά εγκαινιάζει φέτος τη Σκηνή Ωμέγα, έναν νέο χώρο, μια πλήρως εξοπλισμένη σκηνή 120 θέσεων, μέσα στο κτίριο του θεάτρου, στοχεύοντας έτσι να συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό του μικρότερες, εναλλακτικές παραγωγές. Στην ίδια κατεύθυνση, το Πολιτιστικό Κέντρο Κωσταράκος, στα Καμίνια, ανανεώνεται και μετατρέπεται σε Πειραματική Σκηνή. Στη νέα αυτή σκηνή θα φιλοξενηθούν επιχορηγούμενες από το ΥΠΠΟΑ ομάδες θεάτρου. Ακόμη, τα εκδοτήρια εισιτηρίων μεταφέρονται στο φουαγιέ και στον πρώην χώρο τους γεννιέται το Πωλητήριο του ΔΘΠ, όπου θα διατίθενται μοναδικά συλλεκτικά αντικείμενα, εκδόσεις και προγράμματα.

Επιπρόσθετα, εκτός από το θέατρο το ΔΘΠ «αγκαλιάζει» από φέτος και άλλες μορφές τέχνης. Φιλοξενεί παραστάσεις χορού, εικαστικές εκθέσεις, λογοτεχνικές συναντήσεις και εγκαινιάζει τις «Μουσικές Δευτέρες», προσκαλώντας σημαντικούς καλλιτέχνες.

   Το πρόγραμμα εν συντομία

Στην Κεντρική Σκηνή ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί «Το Μινόρε της Αυγής» των Βαγγέλη Γκούφα- Φώτη Μεσθεναίου (25.11.20-21.2.21). Η θρυλική τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ μεταφέρεται στη σκηνή του ΔΘΠ και επιχειρεί να μας ταξιδέψει σε έναν κόσμο πλημμυρισμένο με τα τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του ρεμπέτικου. Στην ίδια σκηνή, ο Δημήτρης Καραντζάς και ο Φοίβος Δεληβοριάς, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, εξετάζουν εκ νέου τη σχέση μας με τις έννοιες του Ελληνισμού και της ελληνικότητας, θέτοντας επί σκηνής μια σειρά ερωτημάτων σε μία νέα επιθεώρηση, με προσωρινό τίτλο «1821» (10.3.21-16.5.21).

Η σκηνή Ωμέγα ξεκινάει τη λειτουργία της με το έργο «Η Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι», αγνώστου συγγραφέως, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, που αποτυπώνει με χιούμορ και ρεαλισμό την ελληνική κοινωνία του 19ου αιώνα (20.11.20 –17.1.21 ). Στην ίδια σκηνή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ, Λευτέρης Γιοβανίδης, υπογράφει τη θεατρική μεταφορά του «Λουκή Λάρα» του Δημητρίου Βικέλα, που αποκαλύπτει τις λιγότερο ένδοξες και λαμπερές πτυχές της περιόδου του ′21 (22.1.21-14.3.21).

Ακόμη, στη σκηνή Ωμέγα, η σκηνοθέτρια και χορογράφος Ζωή Χατζηαντωνίου, επιχειρεί μια ανατομία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και συνθέτει ένα οπτικοακουστικό έκθεμα πολιτικής και φυσικής ιστορίας στην παράσταση «Amalia melancholia» (19.3.21-25.4.21). Ενώ η ‘Αντζελα Μπρούσκου καταπιάνεται με το έργο του Διονύσιου Σολωμού «Η γυναίκα της Ζάκυθος» τοποθετώντας το κείμενο στο κέντρο μίας βίαιης πραγματικότητας που συνδιαλέγεται με το παρελθόν και το μέλλον της Ιστορίας (6.5.21-30.5.21).

Στην πειραματική σκηνή του πολιτιστικού κέντρου Κωσταράκος θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο το «Block 15» για το στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου στην Κατοχή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μοραΐτη και τον Μάιο η «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Κάτιας Γέρου και Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη.


Συντάκτης: ianastasis_Team