Κατάθλιψη μία κοινή ψυχική διαταραχή με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα

Η έκφραση «έχω κατάθλιψη», είναι «της μόδας» και ακούγεται πολύ συχνά από ανθρώπους που θέλουν με δύο λόγια να περιγράψουν πόσο στεναχωρημένοι είναι.

Η κατάθλιψη όμως δεν είναι μία απλή στεναχώρια ή μία άσχημη διάθεση που περνά. Άλλωστε όλοι περνάμε κατά καιρούς «καταθλιπτικά επεισόδια» δηλαδή κακή ψυχική διάθεση με κύρια γνωρίσματα τη θλίψη, τη βαριά διάθεση και την ανορεξία.

Η κατάθλιψη είναι μία κοινή ψυχική διαταραχή με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα και επηρεάζει αρνητικά το συναίσθημα μας, τη σκέψη μας, τον ύπνο μας, την ενεργητικότητα μας ,το κίνητρο μας για οτιδήποτε, τη συγκέντρωση μας, το ενδιαφέρον μας για τους άλλους, τη κοινωνική μας ζωή, την αυτοπεποίθηση μας και γενικότερα χαρακτηρίζεται από ανηδονία και θλίψη. Άλλα, πολύ συνηθισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι το άγχος και ο φόβος.

Η κατάθλιψη είναι μία κοινή ψυχική διαταραχή με πολλά διαφορετικά συμπτώματα

Κάποια από τα είδη κατάθλιψης είναι η μείζων κατάθλιψη, η μανιακή κατάθλιψη, η εποχική κατάθλιψη, η άτυπη κατάθλιψη κλπ.

Η κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες αλλά και χρόνια, με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Η ψυχοθεραπεία βοηθά πολύ στο να ανακτήσει ο άνθρωπος τη χαμένη αυτοπεποίθηση του, να επουλώσει τα ψυχικά τραύματα του, να ανακτήσει τη καλή του διάθεση και μία καλύτερη εικόνα του εαυτού του με αισιοδοξία για το μέλλον. Το κίνητρο και η αποφασιστικότητα του θεραπευόμενου αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επιτυχία της θεραπείας.

Άρθρο από την Ήρα Σαρακηνού, Ψυχολόγος–Ψυχοθεραπεύτρια–Ομαδική Αναλύτρια.


Συντάκτης: ianastasis_Team