Πώς να ρυθμίσουμε μόνοι μας το πόση σύνταξη θα πάρουμε;

Λένε ότι τα πολυτιμότερα αγαθά σε αυτόν το κόσμο είναι τρία: η υγεία, η νεότητα και η ελευθερία. Τρία αγαθά, που την πραγματική τους αξία, την συνειδητοποιούμε όταν τα χάνουμε.

Η “τρίτη ηλικία”, όπως συνηθίζουμε να λέμε τα γεράματα, είναι η πιο σκληρή έκφραση αυτής της αλήθειας γιατί έχουμε χάσει οριστικά το ένα (νεότητα). Έχει αρχίσει να κλονίζεται, με τη φθορά του χρόνου το δεύτερο (υγεία) και από την απώλεια αυτών των δύο έχει αρχίσει να περιορίζεται και το τρίτο (ελευθερία).

Μια ιδιωτική ασφάλιση συνταξιοδότησης δεν αποκαθιστά αυτά τα αγαθά. Σίγουρα όμως παρέχει την οικονομική δυνατότητα, αυτή η μεγάλη περίοδος της ζωής, να γίνει πιο ανθρώπινη, πιο άνετη και κυρίως πιο αξιοπρεπής.

Αυτή είναι κατά την άποψή της Γιάννας Ανεστοπούλου, Διαχειρίστρια Ασφαλιστικών Κινδύνων, Financial Planner, CEO Lokris Insurance Power, η ουσία ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος. Η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας, σε μια ηλικία αντικειμενικά δύσκολη.

Το γιατί δεν επαρκούν οι σημερινές και ακόμα περισσότερο οι μελλοντικές συντάξεις, είναι ένα ερώτημα που γίνεται στο μυαλό κάθε συμπολίτη μας.

Πρώτον, η γήρανση του πληθυσμού. Χάρις στη συνεχή εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Γεγονός που δεν προβλέφθηκε στο χτίσιμο των πιο πολλών συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Δεύτερον, η δομή του εθνικού μας συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ανταποδοτική, πράγμα που σημαίνει, ότι οι εκάστοτε εργαζόμενοι, με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, πληρώνουν τις συντάξεις των συνανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Το 1988 πχ είχαμε 4 εργαζόμενους προς 1 συνταξιοδοτούμενο, σήμερα κοντεύουμε τον 1,5 εργαζόμενο ανά συνταξιούχο. Μοιραία δεν μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη για το πόσο θα είναι η σύνταξη μου μετά από 30 χρόνια.

Το ερώτημα είναι, το αφήνω κι ότι γίνει ή παρεμβαίνω άμεσα και δραστικά, με τη δημιουργία ενός προσωπικού αποταμιευτικού-συνταξιοδοτικού μηχανισμού μέσω ασφαλιστηρίου συμβολαίου;

Χωρίς καμία αμφιβολία και ταλάντευση, στη δημιουργία ενός προσωπικού αποταμιευτικού λογαριασμού, εντάσσοντας αυτή τη προσωπική “υποχρέωση”, στις προτεραιότητες μας.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

  1. Ρυθμίζουμε μόνοι μας το πόση σύνταξη θα πάρουμε.
  2. Το χρόνο της συνταξιοδότησης μας.
  3. Τον τρόπο καταβολής της σύνταξης. Δηλαδή αν θα είναι ισόβια, ή ορισμένης διάρκειας ή εφάπαξ κεφάλαιο.

Επιπρόσθετα θα έχουμε αποκτήσει τη δυνατότητα:

  1. Να μεταβιβάσουμε τη σύνταξή μας, σε άλλο δικαιούχο σε περίπτωση απώλειας ζωής.
  2. Να εξαγοράσουμε μέρος των καταβολών μας ή να λάβουμε δάνειο από τα αποθέματα του συμβολαίου μας.
  3. Το βασικότερο, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ.

Δηλαδή πως να πούμε ότι κοστίζει, ενώ στην πραγματικότητα, στέλνουμε εμβάσματα στον εαυτό μας, στην ηλικία των 65 ετών!

Από την Γιάννα Ανεστοπούλου, Διαχείριση Ασφαλιστικών Κινδύνων, Financial Planner, CEO Lokris Insurance Power.


Συντάκτης: ianastasis_Team