Λόγοι για να μη χάσετε την ταινία «Ευτυχία»

Λόγοι για να μη χάσετε την ταινία «Ευτυχία»

H Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είχε σπουδαίο ταλέντο. Και δεν χρειάζεται να σας το πούμε εμείς. Το λένε τα ίδια της τα τραγούδια, τα οποία, παρότι γράφτηκαν πριν από μισό αιώνα, εξακολουθούν να τραγουδιούνται και να συγκινούν. Η αριστουργηματική ταινία «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή σε συμπαραγωγή COSMOTE TV είναι πραγματικά μια ταινία που δεν πρέπει να χάσεις.

Και να γιατί:

Ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής (Ακίνητο Ποτάμι, Σύμπτωμα, Μέσα στο Δάσος, Το Όνειρο του Σκύλου, Polaroid) δεν χρειάζεται συστάσεις. Μας έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς να αφηγείται την κάθε ιστορία παραμένοντας πιστός στο προσωπικό και -πλέον- διακριτό του ύφος.

Από πλευράς σεναρίου, η ταινία είχε πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις και η Κατερίνα Μπέη (Θηλυκή Εταιρία, Φούσκα, Η Λίζα κι όλοι οι άλλοι, Η Καρδιά του Κτήνους) καταφέρνει να αναδείξει με εξαιρετικό τρόπο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της μεγάλης δημιουργού και να αφηγηθεί την έντονη και ταραχώδη ζωή της. Επίσης, Το σενάριο και η σκηνοθεσία απογειώνονται χάρη στην εξαιρετική επιλογή ηθοποιών, μεταξύ άλλων: Η Κάτια Γκουλιώνη και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη υποδύονται την Ευτυχία (σε διαφορετικές ηλικίες), η Ντίνα Μιχαηλίδου τη Μαριόγκα, μητέρα της Ευτυχίας, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Παπαγιαννόπουλο, ο Παύλος Ορκόπουλος τον Κώστα Νικολαϊδη, πρώτο σύζυγο της Ευτυχίας, οι Ευαγγελία Συριοπούλου και Λίλα Μπακλέση υποδύονται τις δυο κόρες της, Μαίρη και Καίτη και η Ευγενία Σαμαρά την εγγονή της, Ρέα. Συναντάμε επίσης τη Χρύσα Ρώπα ως Σωτηρία Μπέλλου, τον Λεωνίδα Κακούρη ως Βασίλη Τσιτσάνη, τον Κρατερό Κατσούλη ως Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Λουδάρο ως Μάνο Χατζιδάκι, τη Ματθίλδη Μαγγίρα ως Ρένα Βλαχοπούλου και την Κατερίνα Διδασκάλου ως Μαρίκα Κοτοπούλη.

Επιπλέον, δεκάδες οι λαϊκές επιτυχίες της που όλοι ξέρουμε και σιγοτραγουδούμε μέχρι σήμερα και πολύ περισσότερες εκείνες που θα παραμείνουν για πάντα άγνωστες, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος αυτών που έγραψε είναι καταχωρημένο στο όνομά της, αφού η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την αναγνώριση του έργου της και την οικονομική εκμετάλλευσή του. Η ταινία μας συστήνει τη δημιουργό πίσω από αυτά τα τραγούδια, την πραγματική Ευτυχία, μια γυναίκα αντισυμβατική και πρωτοπόρο με πάθη και αδυναμίες, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στο λαϊκό τραγούδι. 


Συντάκτης: ianastasis_Team