Μέσα στο μουσείο του Yves Saint Laurent στο Μαρακές

Μέσα στο μουσείο του Yves Saint Laurent στο Μαρακές

Το πρώτο μουσείο μόδας στην Αφρική αφιερωμένο στο έργο της θρυλικής προσωπικότητας της μόδας είναι πραγματικά ένα στολίδι στο Μαρακές…

Ο  Yves ανακάλυψε το Μαρόκο το 1966, εκεί έχτισε το σπίτι του στο οποίο περνούσε μεγάλα διαστήματα και η ίδια η χώρα αποτέλεσε συχνά πηγή έμπνευσης για τις συλλογές του. Το μουσείο έχει πρόσοψη από λιθοδομή και ένα εσωτερικό εμπνευσμένο από μια επένδυση ενός σακακιού υψηλής ραπτικής, τόσο ευφάνταστο όσο αξίζει στον μετρ της καινοτομίας και της μεταμόρφωσης της μόδας τον περασμένο αιώνα.

Αφιερωμένο στο έργο της θρυλικής προσωπικότητας της μόδας, το κτίριο των 4.000 τετραγωνικών μέτρων είναι το πρώτο μουσείο μόδας στην Αφρική. Περιλαμβάνει μόνιμους και προσωρινούς εκθεσιακούς χώρους, ερευνητική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 6.000 τόμους, αίθουσα για εκδηλώσεις 150 θέσεων, βιβλιοθήκη και καφέ.

Επιπλέον, στο μουσείο στεγάζεται ένα εργαστήριο το οποίο θα συντηρεί και θα αποθηκεύει την εκτεταμένη συλλογή ρούχων και  αξεσουάρ υψηλής ραπτικής καθώς και σχέδια που ανήκουν στο Fondation Pierre Bergé. Το μουσείο βρίσκεται στην οδό Yves Saint Laurent, δίπλα στο Jardin Majorelle – ένα βοτανικό κήπο 12 στρεμμάτων που ανήκε στον καλλιτέχνη Jacques Majorelle, αλλά αγοράστηκε και αποκαταστάθηκε από τον Σεν Λοράν και τον Μπερζέ στη δεκαετία του 1980.

Η ιδέα αυτή προέκυψε το 2010 όταν το μουσείο Berber στο Μαρακές φιλοξένησε μία θεματική έκθεση Saint Laurent. Και τα δύο μουσεία -αντίστοιχο υπάρχει και στο Παρίσι- τονίζουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του Yves. Όπως εξηγεί και ο διευθυντής του μουσείου, Björn Dahlström, “Τα δύο μουσεία δείχνουν τη δυαδικότητα του Saint Laurent. Κλασικό και μπαρόκ, μίνιμαλ στυλ αλλά και αραβικό. Παρίσι και Μαρακές μαζί”. 

Το Παρίσι υπήρξε ο τόπος δημιουργίας του ενώ το Μαρόκο ο τόπος έμπνευσής του”

View this post on Instagram

All about @ysl

A post shared by Seekers (@seekers.gr) on


Συντάκτης: ianastasis_Team