6 καθημερινά πράγματα που όμως δεν ήξερες ότι έχουν όνομα

6 καθημερινά πράγματα που όμως δεν ήξερες ότι έχουν όνομα

Για πολλά ‘πράγματα’ που λέμε περιφραστικά και για πολλές έννοιες για τις οποίες νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να τις αποτυπώσουμε με μία και μόνο λέξη, υπάρχει λύση: λεξικό. Υπάρχουν λέξεις σχεδόν για τα πάντα. Από το πώς λέγεται μία συγκεκριμένη τριχούλα στην άκρη του αυτιού σου μέχρι η φοβία που μπορεί να έχεις για τα πληκτρολόγια ή τα τραπέζια.

Δυσάνια: Κι όμως υπάρχει λέξη για την κατάσταση “δυσκολεύομαι να σηκωθώ απ’ το κρεβάτι μου το πρωί”. Στο εξωτερικό τη λένε και ‘clinomania’.

Box tent: Αυτό το τρίποδο τραπεζάκι που βρίσκεις στη μέση της πίτσας, έχει συγκεκριμένη ονομασία και δεν είναι τόσο άχρηστο όσο νομίζεις. Εμποδίζει το πάνω χαρτόνι της συσκευασίας να κολλήσει πάνω στην πίτσα.

Τράγος: Όχι αυτός που νομίζεις. Είναι το εσωτερικό μέρος του χόνδρου που υπάρχει πάνω από το κανάλι του αυτιού, κάθετα στον λοβό.

Περικαψύλιο: Το πλαστικό ή μεταλλικό κομμάτι στην άκρη του κορδονιού σου έχει όνομα.

Vibrissae: Η επιστημονική ονομασία για το μουστάκι μία γάτας.

Χάρτης Snellen: Την επόμενη φορά που θα γυρίσεις απ’ τον οφθαλμίατρο, μην πεις ότι σου “έδειχνε κάτι αριθμούς και γράμματα στον τοίχο, άλλα μεγάλα, άλλα πιο μικρά”. Το εργαλείο αυτό λέγεται ‘Χάρτης Snellen’, προς τιμήν του Ολλανδού οφθαλμίατρου Herman Snellen που το δημιούργησε το 1862.


Συντάκτης: ianastasis_Team